Liliacul cu coadă lungă, o varietate din singura specie de mamifer terestru endemic în Noua Zeelandă, a fost desemnat Pasărea anului 2021.

În cadrul concursului anual Pasărea anului („Te Manu Rongonui o te Tau”, în limba maori), organizat de asociaţia Forest and Bird, votanţii îşi aleg creatura cu aripi preferată pentru a trage un semnal de alarmă referitor la ameninţările cu care se confruntă speciile emblematice din Noua Zeelandă. În dialectul maori, cuvântul „manu” nu se referă doar la păsări, ci include multe creaturi zburătoare, inclusiv lilieci. Luni, liliacul cu coadă lungă sau pekapeka-tou-roa a fost desemnat câştigătorul concursului.

„Cred că o să fiu concediată”, a spus purtătoarea de cuvânt a competiţiei Pasărea anului, organizată de Forest and Bird.

Pe teritoriul Noii Zeelande trăiesc două specii native de lilieci, liliecii cu coadă lungă şi liliecii cu coadă scurtă, ambele confruntându-se cu probleme serioase din cauza pierderii habitatului şi a prădătorilor. Mulţi oameni nici nu ştiau despre existenţa liliacului cu coadă lung, a menţionat consilierul pe teme de conservare Ben Paris, din cadrul Consiliului Auckland. Aceşti lilieci, care nu sunt mai mari decât degetul mare de la mână, trăiesc alături de păsări endemice, îşi fac cuiburi în copaci scorburoşi şi ies doar noaptea pentru a se hrăni cu insecte.

„Există proiecte destinate pekapeka pe întreg teritoriul ţării alături de specialiştii în protejarea speciei, care fac o muncă importantă pentru liliecii noştri”, a mai spus Ben Paris.

„Cu cât există mai mulţi cetăţeni preocupaţi de ştiinţă care caută exemplare de pekapeka, cu atât putem face mai multă muncă de conservare pentru a-i înţelege şi a-i ajuta”, a mai spus el.

Liliecii au fost incluşi în competiţie pentru ca oamenii să-i cunoască, iar povestea lor a „zburat în jurul lumii”, a adăugat Ben Paris.

Pe locul al doilea s-a situat kakapo, o varietate de papagal nocturn care nu poate zbura. Pasărea, care are un penaj de culoarea muşchiului de copac, a câştigat ediţia de anul trecut a competiţiei. Concursul este cel mai important eveniment anual organizat de Forest and Bird, iar peste 56.000 de persoane din diverse locuri de pe glob şi-au exprimat voturile în cadrul ediţiei din acest an.