Administrația Prezidențială a anunţat ieri programul vizitei Papei Francisc în România, care se va desfășura la București în data de 31 mai, la Șumuleu Ciuc și la Iași pe 1 iunie, respectiv la Blaj în data de 2 iunie.

 

Președintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Sanctitatea Sa vineri, 31 mai, ora 11.30, la Aeroportul „Henri Coandă”, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12.00. „În perioada 31 mai – 2 iunie Sanctitatea Sa Papa Francisc va efectua o vizită Apostolică în România. Vizita de stat a Sanctității Sale se desfășoară la invitația președintelui României, Klaus Iohannis, care a adresat această invitație prima dată în luna mai 2015, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, și a reînnoit-o prin scrisoarea transmisă Sanctității Sale în luna martie 2017. Invitația Președintelui României a fost completată de cea a Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și de mesajul personal al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pregătirea și desfășurarea vizitei Apostolice în cele mai bune condiții fiind posibilă cu sprijinul tuturor autorităților responsabile, atât publice, cât și religioase”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Potrivit sursei citate, vizita Papei Francisc se va desfășura la București, în data de 31 mai, la Șumuleu Ciuc și la Iași, pe 1 iunie, respectiv la Blaj, în data de 2 iunie.

Administrația Prezidențială a publicat și programul vizitei Apostolice a Sanctității Sale Papa Francisc în România.

Astfel, vineri, 31 mai, la ora 8.10, va avea loc plecarea cu avionul de pe Aeroportul din Roma (Fiumicino) spre București. Socirea pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă-Otopeni” din București este programată la ora 11.30, aici urmând ca Papa Francisc să fie întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. Va urma ceremonia de bun venit de la intrarea în complexul Palatului Prezidențial Cotroceni, vizita de de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Cotroceni. Tot la Palatul Cotroceni este programată, la ora 13.00, întâlnirea cu autorităţile, societatea civilă şi cu corpul diplomatic, după care sunt programate discursul preşedintelui Klaus Iohannis şi cel al Sanctității Sale Papa Francisc. La ora 15.45 este programată o întâlnire privată cu Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Palatul Patriarhiei, urmată de o întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române şi de discursul Sanctității Sale. Programul zilei de vineri, 31 mai va continua cu o vizită la Catedrala Mântuirii Neamului, unde va fi rostită rugăciunea „Tatăl Nostru”, vor fi susţinute alocuțiuni și vor fi interpretate cântări pascale. Apoi, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif.

Programul zilei de sâmbătă, 1 iunie, cuprinde deplasarea cu avionul spre Bacău, urmat de transferul cu elicopterul la Stadionul din Miercurea-Ciuc pentru a oficia Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc. De aici, se va deplasa cu elicopterul la Iaşi, unde, la ora 17.25, este programată vizita la Catedrala „Sfânta Maria Regină”, urmată de întâlnirea mariană cu tinerii şi cu familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi, unde va susţine un discurs. La ora 19.00, Papa Francisc se va deplasa cu avionul spre Bucureşti. Duminică, 2 iunie, Papa Francisc va pleca spre Sibiu cu avionul, de unde va fi transferat cu elicopterul la Blaj. Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj va avea loc Sfânta Liturghie în cadrul căreia vor fi beatificaţi cei şapte episcopi greco-catolici martiri.

Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș, gazda evenimentului de la Blaj, a anunţat că accesul pe Câmpia Libertății, locul de desfășurare a Sfintei Liturghii, se va face pe baza biletelor gratuite distribuite în parohii și a documentului de identitate al fiecărei persoane. „Accesul în localitate este organizat pentru ca toți pelerinii să ajungă cât mai aproape de locul de desfășurare. Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maxim 25 de minute de la locul sosirii până pe Câmpia Libertății, iar cei care vor veni cu autorismul personal vor putea parca pe străzile Blajului. Pentru persoanele cu dificultăți de deplasare au fost prevăzute mijloace de transport care le vor prelua din parcări sau gară pentru a le duce cât mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit”, menţionează Arhiepiscopia de Alba Iulia şi Făgăraş, adăugând că, pentru confortul pelerinilor pe Câmpia Libertății sunt prevăzute suficiente scaune, vor fi amenajate puncte de prim ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuită apă, vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc pot aduce cu ei apă. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispoziție pentru a-i informa și a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.

Programul zilei de 2 iunie va continua cu o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. Ceremonia de rămas bun va avea loc la Aeroportul Sibiu, plecarea din România a Papei Francisc fiind programată pentru ora 17.30.