O pereche de pantofi rubinii pe care Judy Garland a purtat-o în filmul „Vrăjitorul din Oz/ The Wizard of Oz” (1939), în care a interpretat personajul Dorothy, a fost recuperată de poliție la 13 ani după ce a fost furată dintr-un muzeu dedicat actriței americane.

Federal Bureau of Investigation (FBI) a anunțat că perechea de pantofi decorați cu paiete rubinii, una dintre cele patru purtate de Garland în film, a fost recuperată în luna iulie, în orașul american Minneapolis. Autoritățile cer ajutorul publicului pentru identificarea suspecților în acest caz de furt, care ar fi încercat recent să obțină bani de la proprietarii pantofilor, Markel Corporation. Pantofii au fost furați din Judy Garland Museum din Grand Rapids, Minnesota, pe 27 august 2005. Hoții au lăsat în urmă o singură paietă.

În 2015, un fan care a dorit să rămână anonim a oferit o recompensă de 1 milion de dolari pentru recuperarea pantofilor. După ce au fost recuperați, pantofii au fost trimiși la Smithsonian National Museum of American History din Washington, unde specialiștii i-au autentificat.

„Vrăjitorul din Oz”, care are la bază volumul omonim pentru copii scris de L. Frank Baum, a primit şase nominalizări la Oscar şi a câştigat două trofee - la categoriile „cea mai bună coloană sonoră” şi „cel mai bun cântec” -, în 1940, la cea de-a 12-a gală a premiilor Academiei de film americane, pierzând însă distincția oferită la categoria „cel mai bun lungmetraj” în faţa celebrei pelicule „Pe aripile vântului”.

Romanul pentru copii „Vrăjitorul din Oz” spune povestea lui Dorothy, o fetiţă care ajunge în universul imaginar Oz, unde are parte de numeroase aventuri alături de noii ei prieteni, Leul, Sperietoarea şi Omul de Tinichea, sperând că va găsi o cale pentru a se întoarce în casa ei din Kansas.

De-a lungul anilor, povestea a fost de multe ori ecranizată şi adaptată în musicaluri pe Broadway. Un lungmetraj inspirat din musicalul omonim de pe Broadway este „The Wiz” (1978), regizat de Sidney Lumet, care a avut o distribuţie alcătuită exclusiv din artişti afroamericani, în care au strălucit Diana Ross şi Michael Jackson. Cel mai recent film inspirat de romanul scris de L. Frank Baum este „Grozavul şi puternicul Oz/ Oz: The Great and Powerful”, lansat pe marile ecrane în 2013, în care rolurile principale au fost interpretate de Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams şi James Franco.