Un oraş situat pe coasta de vest a Japoniei a atras un val de nemulţumiri pe reţelele sociale după ce a utilizat o parte din ajutoarele guvernamentale primite în contextul pandemiei de Covid-19 pentru a construi o statuie uriaşă reprezentând un calmar, în speranţa de a stimula turismul.

Oraşul Noto din prefectura Ishikawa a primit 800 de milioane de yeni (7,31 milioane de dolari) sub formă de subvenţii din partea Guvernului central în cadrul unui program de ajutoare menite să stimuleze economiile locale pe fondul pandemiei, potrivit media nipone.
Din suma primită, Noto a folosit 25 de milioane de yeni pentru a acoperi o parte din costurile asociate construirii statuii, care are o înălţime de patru metri şi o lungime de nouă metri, conform media locale.
Costurile totale ale construcţiei s-au ridicat la aproximativ 30 de milioane de yeni, potrivit relatărilor din presa niponă.
Japonia se confruntă cu al patrulea val de infecţii cu noul coronavirus, iar Guvernul a aprobat în decembrie un pachet de stimulare în valoare de 708 miliarde de dolari pentru a ajuta economia să se recupereze după criza determinată de pandemie.
Calmarul este o delicatesă locală în Noto, iar construcţia statuii a fost inclusă într-o „strategie pe termen lung'' de sensibilizare cu privire la industria pescuitului din oraş şi stimularea turismului, după cum a declarat un reprezentant guvernamental local, citat de media locale. Reuters precizează că a apelat conducerea locală din Noto, însă persoana care a răspuns nu era autorizată să vorbească cu presa. Clădirile guvernamentale din Japonia au fost închise miercuri în contextul sărbătorilor anuale ocazionate de „Săptămâna de Aur''.
Subvenţiile nu erau destinate în mod special cheltuielilor asociate tratării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, iar rata de infectare din prefectura Ishikawa este redusă în comparaţie cu alte regiuni din Japonia, potrivit presei.
Însă unii internauţi s-au întrebat pe reţelele sociale dacă aceste fonduri nu ar fi trebuit utilizate în alte scopuri.

„Indiferent de modul în care priveşti acest lucru, este greşit. Ei trebuie să returneze acei bani", a scris un utilizator de Twitter.
Construcţia cefalopodului roz a început în octombrie 2020, iar statuia terminată a fost mutată în locaţia actuală în luna martie a acestui an.