Actrița Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias. Ea lasă în urmă o prodigioasă carieră în film şi mai ales în teatru.

Actrița Olga Tudorache s-a născut la 11 octombrie 1929, la Oituz (județul Bacău), fiind numită „doamna teatrului românesc”. A absolvit Institutul de Teatru în anul 1951, clasa Moni Ghelerter şi Marioara Voiculescu, cu rolul Veta din spectacolul cu piesa „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale. Artista şi-a început activitatea în septembrie 1951, când a fost angajată la Teatrul Tineretului din București, unde a lucrat până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul Nottara. La noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978. Din anul universitar 1976 a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, iar în 1990 a devenit profesor universitar, retrăgându-se din învăţământ în anul 2000. Este cunoscută pentru roluri precum Vitoria Lipan, din romanul Baltagul al lui Mihail Sadoveanu, Fräulein din Gaiţele sau mama lui Mihai Viteazul. A jucat în zeci de filme și a construit, pe scenă, personaje memorabile în peste 50 de piese, sub bagheta celor mai importanți regizori români. La fel de lungă este și lista distincțiilor pe care le-a primit pentru activitatea sa în teatru, în cinematografie și ca profesor universitar. În anul 2000, Președintele României i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer. În 2006 a primit din partea preşedintelui României Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2012, la finalul spectacolului „Portretul Doamnei T”, Casa Regală a României i-a acordat distincția „Nihil Sine Deo”.

La 1 aprilie 2012, actriței i s-a făcut rău pe când se afla pe scena Teatrului Metropolis, jucând în piesa „Pește cu mazăre” – spectacolul a fost întrerupt și Olga Tudorache a fost dusă de urgență la Spitalul Elias, unde medicii au diagnosticat un accident vascular cerebral (AVC) tranzitoriu. În 9 octombrie, Olga Tudorache a suferit un nou AVC și a fost internată de urgență la Spitalul Elias, iar de joi, 12 octombrie, starea sa de sănătate s-a înrăutățit și actrița a fost transferată la secția de Terapie Intensivă a aceluiași spital. Extrem de rezervată în a da interviuri, extrem de discretă cu viața sa personală și profesională, Olga Tudorache a făcut, cu câțiva ani în urmă, o mărturisire de credință ziarului Metropolis:

„Actorul trebuie să joace! Actoria este o muncă de disciplină. Ca milităria. Trebuie să fii în stare să faci un lucru în momentul în care ţi se cere, nu când ai chef. Acum! Se simte bine, nu se simte bine, actorul trebuie să joace. «Nu mă simt bine» nu există pentru un actor, decât dacă este în spital. Dar dacă este pe scenă, trebuie să joace. Deci el trebuie să-şi disciplineze organismul, să-l obişnuiască să-l asculte. Sigur, nu e uşor, dar fără asta nu se poate…”