Un diamant neşlefuit de 1.175 de carate a fost prezentat luni la New York de compania minieră Lucara Diamond Corp alături de HB Antwerp, în încercarea de a atrage apetitul investitorilor pentru diamantele naturale în stare brută.

Companiile susţin că piatra este cel mai mare diamant brut prezentat în Statele Unite şi pe locul al treilea în topul celor mai mari diamante descoperite vreodată. Reuters precizează că nu a putut verifica informaţia din surse independente. HB Antwerp a declarat pentru Reuters că nu a decis încă dacă va tăia diamantul în mai multe pietre şlefuite.

Diamantul masiv a fost dezvăluit la Whitby Hotel din centrul Manhattan, unde va fi expus timp de o săptămână.

Piatra preţioasă neşlefuită este unul dintre cele trei diamante de peste o mie de carate extrase din mina Karowe din Botswana în ultimii ani. În 2020, cele două companii s-au asociat cu Louis Vuitton pentru a prezenta diamantul Sewelo, extras de asemenea din mina Karowe.

„Activăm în această industrie de mulţi ani, de destul de multă vreme, iar astfel de descoperiri ne fac să ne entuziasmăm pur şi simplu datorită mărimii'', a declarat Oded Mansori, director executiv al HB Antwerp, pentru Reuters.

Companiile partenere intenţionează să aducă în prim-plan proprietăţile naturale ale diamantului într-un moment când diamantele sintetice sunt promovate ca alternative comerciale viabile pentru diamantele naturale.

Compania minieră Lucara a început, în 2015, să utilizeze tehnologia pe bază de raze X pentru localizarea şi identificarea diamantelor.

„Ne aşteptăm să recuperăm şi alte diamante excepţionale cu mărimi de peste o mie de carate - dar la nivel global, este încă un eveniment extrem de rar şi de neobişnuit'', a spus directoarea executivă a Lucara, Eira Thomas.