„Plus que jamais", ultimul film în care a jucat regretatul actor francez Gaspard Ulliel, a avut premiera pe 21 mai la Festivalul de la Cannes, explorează tematica vieţii şi a morţii prezentând povestea unui cuplu care se confruntă cu problemele generata de maladia terminală a unuia dintre cei doi parteneri de viaţă.

Cunoscut pe plan internaţional după ce l-a interpretat pe legendarul designer francez Yves Saint Laurent într-un film biografic din 2014, precum şi după ce a jucat rolul principal în mai multe reclame pentru parfumurile Chanel, Gaspard Ulliel a murit în urma unui accident de schi suferit în luna ianuarie, iar moartea lui a provocat un val de durere în rândul numeroşilor săi admiratori, celebrităţilor din industria filmului şi al unor oficiali din diverse instituţii publice.

Starul francez, în vârstă de 37 de ani, a murit la doar câteva luni după filmările de la acest lungmetraj, în care personajul său, Mathieu, şi soţia acestuia, Helene - interpretată de Vicky Krieps -, întâmpină dificultăţi în a decide felul în care ea ar trebui să îşi petreacă ultimele luni de viaţă.

Fiorduri îndepărtate din Norvegia au asigurat un uluitor fundal vizual pentru acest film, care a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard, una dintre secţiunile oficiale ale Festivalului de la Cannes. Secţiunea Un Certain Regard se desfăşoară în paralel cu competiţia oficială de pe Croazetă - care atribuie trofeul Palme d'Or - şi recompensează tinerele talente din industria cinematografică, încurajând totodată proiectele inovatoare sau chiar experimentale ale unor regizori deja consacraţi.

„Am filmat într-un loc incredibil, într-un loc foarte frumos", a declarat regizoarea peliculei, Emily Atef. „Tot ce făceam era să înotăm, să mâncăm, să dansăm şi să repetăm în interior", a adăugat ea.

Actriţa Vicky Krieps a spus că decorurile naturale din Norvegia au fost „absolut magice".

„Totul era atât de pur. Verdele era atât de verde, iar albastrul atât de albastru", a adăugat ea.

Acest film vorbeşte despre alegerile din viaţă, consideră regizoarea Emily Atef, notând că pacienţii aflaţi în stadii terminale adeseori nu îndrăznesc să le spună familiilor lor că vor să rămână singuri.

„Este despre «cât de mult îmi doresc să trăiesc acest moment cât mai liniştit şi mai armonios posibil pentru mine». Filmul acesta este despre o anumită parte din viaţa noastră care i se va întâmpla fiecăruia dintre noi, o anume parte din viaţa noastră - mai exact, sfârşitul", a declarat regizoarea.

Emily Atef a rememorat şi un moment petrecut alături de Gaspard Ulliel în 2021, când au descoperit că două dintre filmele în care jucase recent Vicky Krieps urmau să fie propuse comitetelor de selecţie de la Cannes.

„Atunci am spus: «Dumnezeule, cât de mult mi-ar plăcea ca filmul nostru să ajungă la Cannes!». Iar el m-a privit şi a zâmbit. Iar acum el este aici. Noi suntem aici", a adăugat regizoarea peliculei.