Muzeul Național din Qatar, conceput de celebrul arhitect francez Jean Nouvel și ale cărui costuri sunt estimate la 434 de milioane de dolari, a fost inaugurat cu fast, miercuri seară, la Doha, iar, de joi, este deschis publicului larg.

 

Cel mai recent dintr-o serie de mari muzee din Golful Persic, acesta trebuia să fie finalizat în 2016, cu un an înainte ca vechii aliați ai administrației de la Doha, printre care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, să impună statului o izolare economică și diplomatică. Mai precis, Qatarului i se impută faptul că nu s-a distanțat suficient de Iran, o putere regională șiită rivală Arabiei Saudite sunnite, și că sprijină grupuri islamiste radicale, lucruri pe care administrația de la Doha le neagă.

Conceput futuristic, în formă de trandafir al deșertului (formațiuni de cristale și nisip specifice unor zone uscate), de culoarea nisipului, muzeul a găzduit în vasta sa curte interioară, miercuri seară, o ceremonie de inaugurare condusă de emirul Qatarului, șeicul Tamim ben Hamad Al-Thani.

La eveniment au participat vedete precum top-modelul Naomi Campbell, creatoarea de modă Victoria Beckham și antrenorul de fotbal José Mourinho, dar și figuri din lumea politicii, precum fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, cu soția sa, Carla Bruni, și premierul francez Edouard Philippe.

Muzeul - prezidat de Al Mayassa Al-Thani, sora emirului - celebrează trecutul beduin al țării, prezentul influențat de resurse de petrol și gaze, dar și imensa sa bogăție, precum și dorința emirului de a se diferenția de vecini în ochii comunității internaționale.

Pentru Jean Nouvel, cel care a conceput și monumentalul Muzeu Luvru din Abu Dhabi, inaugurat în 2017, instituția din Doha poate deveni „o destinație turistică” și „un simbol”.

Laureatul prestigiosului premiu Pritzker - echivalentul distincției Nobel în arhitectură - a fost acuzat că lucrează pentru țări non-democratice. „Lucrez la nivel de secol sau de secole, pentru oameni, nu pentru o persoană aflată la un moment dat la putere”, a spus acesta.

Muzeul cu o suprafață de 52.000 de metri pătrați, care, la intrare, este decorat cu 114 fântâni sculptate pe o distanță de 900 de metri și care dispune de galerii cu expoziții cu o lungime de 1,5 kilometri, se alătură astfel altor edificii celebre din Doha, precum Biblioteca Națională și Muzeul de Artă Islamică.