Înotătorul Michael Phelps, multiplu campion olimpic la înot, supranumit „Peștele zburător”, s-a întrecut cu un rechin Marele Alb într-o cursă de 100 de metri, eveniment difuzat de rețeaua Discovery în cadrul „Shark Week”, informează duminică BBC.

Deși atletul prezintă calități atletice umane uimitoare, el putând atinge în apă viteze maxime de 5-6 mph (8-10 km/h), acestea se află totuși sub performanțele rechinului. Înotătorul american a purtat un costum special conceput pentru acest eveniment desfășurat în Africa de Sud, amplificându-și astfel în mod semnificativ performanțele, viteza sa maximă rămânând însă sub cea pe care o poate atinge un rechin alb în timpul accelerărilor explozive, de 25 mph (40 km/h), menționează sursa citată. Atletul a dezvăluit că nu s-a aflat în apă cu rechinul „exact în același moment” din motive de siguranță.

De-a lungul timpului, și alți sportivi cunoscuți și-au măsurat capacitățile fizice cu cele ale animalelor, din diverse motive. Bryan Habana, unul dintre cei mai rapizi jucători de rugby din lume, s-a întrecut în 2007 cu cel mai rapid animal terestru, un ghepard, pentru a atrage atenția asupra scăderii numărului de exemplare aparținând acestei specii. Habana a fost întrecut de animal, atât în prima tentativă cât și în cea de-a doua. Înotătorul italian Filippo Magnini, fost campion mondial la 100 de metri, s-a întrecut în 2011 cu doi delfini, și el fiind depășit, în ciuda faptului că a beneficiat din start de un avans considerabil. Alergătorul de culoare Jesse Owens, care a câștigat mai multe medalii la Olimpiada din Berlin din 1936, și care ulterior s-a confruntat cu dificultăți financiare, a concurat cu caii pe hipodrom pentru bani. Se spune că el ar fi reușit să câștige uneori după ce pistolul care anunța începerea competiției era declanșat aproape de capul animalului, amețindu-l temporar și permițându-i astfel atletului să beneficieze de un avantaj. Strategia sa nu a funcționat, însă, mereu, precizează sursa citată. Sportivul de fotbal american Dennis Northcutt a reușit să întreacă în alergare, în 2009, un struț pe nume Thelma, evenimentul fiind difuzat în cadrul unui program TV intitulat „Sport Science”. După ce în cursa inițială cei doi au fost despărțiți de un gard, iar struțul nu și-a demonstrat pe deplin calitățile de alergător renumit, în cadrul celei de-a doua încercări, care a avut loc de data aceasta pe teritoriul păsării, Dennis a fost învins de departe.