Elon Musk, CEO-ul companiei SpaceX, a prezentat, săptămâna trecută, cele mai recente progrese tehnice ale rachetei gigantice Starship, ce ar trebui să ajungă în spaţiu pentru prima dată „în acest an", potrivit declaraţiilor făcute de miliardarul sud-african.

Celebrul antreprenor a făcut aceste declaraţii la o bază spaţială a companiei SpaceX, denumită Starbase şi situată în Boca Chica, o localitate din sudul extrem al statului american Texas, dar nu a dezvăluit însă noile proiecte din cadrul misiunii şi nici data la care va avea loc acel prim zbor orbital, informează AFP.

În Starbase este produsă racheta Starship, creată pentru a realiza călătorii interplanetare, inclusiv spre Marte. Evenimentul de joi seară a avut o importanţă deosebită, întrucât vehiculul spaţial Starship a fost selecţionat de NASA pentru a transporta următoarele echipaje de astronauţi americani pe suprafaţa Lunii.

În faţa unui grup de invitaţi şi de jurnalişti, Elon Musk nu a anunţat nicio surpriză răsunătoare în alocuţiunea sa de peste o oră, aşteptată totuşi cu mare nerăbdare de persoanele pasionate de explorarea spaţială. Singura noutate: antreprenorul a confirmat că SpaceX construieşte o rampă nouă de lansare pentru Starship la Cape Canaveral, în Florida, baza de la care sunt deja lansate rachetele Falcon fabricate de această companie. Elon Musk a prezentat primele proiecte pentru racheta Starship: lansări de sateliţi şi misiuni spre Lună, inclusiv o misiune privată care îl va avea la bord pe miliardarul japonez Yusaku Maezawa.

CEO-ul SpaceX a lăsat să se înţeleagă că şi alte misiuni vor fi în curând anunţate: „Vor exista anunţuri viitoare, care, cred eu, îi vor entuziasma pe oameni".

 

Transfer spre Florida

Ca element de decor al discursului lui Elon Musk, racheta Starship - în întregime neagră - era montată pe un propulsor argintiu, prima treaptă a rachetei, denumită Super Heavy. Vehiculul spaţial măsoară 120 de metri în lungime, nouă metri în diametru şi este capabil să transporte pe orbită o încărcătură de 100 de tone.

Acest lansator nu a zburat încă niciodată în configuraţia sa completă (denumită prescurtat Starship), care conţine două trepte. Iniţial, Elon Musk a promis un prim zbor orbital cu rol de testare pentru ianuarie sau februarie 2022. Însă acest termen a fost deja depăşit.

Compania SpaceX aşteaptă o aprobare de la Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) din Statele Unite, care trebuie să studieze mai întâi consecinţele pentru mediu generate de o astfel de lansare. O decizie în acest sens ar urma să fie anunţată la sfârşitul lunii februarie. „Sunt optimist în privinţa faptului că vom primi acea autorizare", a declarat Elon Musk.

Însă SpaceX se pregăteşte deja să îşi transfere operaţiunile în Florida pentru orice eventualitate. Starbase va deveni în acest caz o bază destinată cercetării şi dezvoltării.

„În cel mai rău caz, vom fi întârziaţi cu şase-opt luni pentru a construi rampa de lansare la Cape Canaveral şi o vom lansa de acolo", a dat asigurări CEO-ul SpaceX, cunoscut pentru anunţurile sale bazate pe calendare foarte optimiste. „Sunt foarte încrezător că vom ajunge pe orbită în acest an", a adăugat Elon Musk.

Starship a realizat deja mai multe zboruri suborbitale: după ce câteva teste s-au încheiat cu explozii impresionante la sfârşitul anului 2020 şi în 2021, SpaceX a reuşit în cele din urmă să readucă pe Terra acest vehicul. Însă racheta a zburat atunci doar până la altitudinea de 10 kilometri.

NASA a ales să mizeze pe Starship, care va deveni modulul de asolizare ce va fi utilizat în cadrul programului său Artemis, conceput pentru a-i readuce pe astronauţii americani pe Lună.

O mare noutate a acestui vehicul spaţial constă în faptul că el este în întregime reutilizabil: nu doar Starship, dar şi Super Heavy, care ar trebui să fie recuperate după fiecare zbor. Aceasta este strategia folosită de Elon Musk pentru a reduce foarte mult costurile din domeniul lansărilor spaţiale.