Muzeul Luvru este muzeul cu cei mai mulți vizitatori din lume dominând primul clasament dedicat domeniului de Guinness Book Of Records. Ar fi a doua oară când celebra instituție artistică intră în cartea recordurilor.

Instituția a raportat 10,2 milioane de vizitatori pentru anul 2018, devenind cel mai solicitat muzeu din lume. Pe următoarele locuri ale clasamentului s-au clasat Muzeul național al Chinei din Beijing (8,6 milioane de vizitatori) și Muzeul Metropolitan de Artă din New York (vizitat de 7,3 milioane de persoane). Francezii se pot mândi acum și cu succesul pe care îl are muzeul care adăpostește lucrări celebre precum Mona Lisa, Victoria de la Samothrace sau Libertatea conducând poporul. Instituția a raportat o creștere a numărului de vizitatori cu 25% față de 2017. În cele 8 secțiuni ale muzeului sunt expuse 35.000 de lucrări răspândite în 403 săli. Ce-a mai mare parte a vizitatorilor (75%) sunt străini, dar francezii rămân naționalitatea cel mai bine reprezentată dintre cei care intră în muzeu, nu mai puțin de 2,5 milioane venind din Hexagon.

„Mă bucură faptul că Luvrul, la 800 de ani de la fondare, continuă să îi facă să viseze și pe cei mici și pe cei mari în toate colțurile lumii. E o bucurie să împărtășești cu cel mai mare număr de persoane plăcerea de a admira anumite capodopere din patrimoniul universal”, a comentat Jean-Luc Martinez, președintele-director de la Luvru.

De altfel, suprafața de 72.735 de metri pătrați pe care se desfășoară expozițiile disting Luvrul și drept muzeul cu cel mai amplu spațiu dedicat expunerii, devansând muzeul Ermitage din Saint-Petersburg.

Muzeul Luvru este prezent în Cartea Recordurilor și pentru tabloul pentru care s-a stabilit cea mai mare asigurare din istoria domeniului. În 1962, pentru transportul tabloului „Mona Lisa” (La Gioconda), de Leonardo da Vinci, de la Paris, la Washington și New York, a fost estimată o valoare a asigurării de 100 de milioane de dolari (echivalentul a peste 850 de milioane de dolari la valoarea din 2019). Asigurarea nu a fost plătită fiind mai ieftin să se crească sumele investite pentru paza lucrării.