La 75 de ani, Maria Pepene şi-a lăsat treburile de-o parte şi a plecat să le arate tinerilor o îndeletnicire pe care o ştie parcă de o viaţă: ţesutul la război. Tanti Pepenica, după cum i se spune în sat, s-a întâlnit cu alte artizane din zona Bran-Moieciu şi îşi deapănă amintirile la Braşov.

 

Câteva artizane din zona Bran-Moieciu, care stăpânesc arta tradițională a țesutului la război din generație în generație au luat parte la un proiect inedit de împletire a artei contemporane cu cea veche, pentru a nu face uitată această indeletnicire păstrată de sute de ani.

Maria Pepene a lăsat deoparte gospodăria din Moieciu și a mers timp de zece zile la Bastionul Țesătorilor din Brașov pentru a face ce i-a fost mai drag în viață: să țeasă la război. Tanti Pepenica a spus că iarna, când avea războiul în casă, erau zile când o prindea noaptea țesând la război, iar primele lucrări le-a făcut când avea doar 10 ani.

„Eram o copilă când am țesut pentru prima dată. Am învățat de la mama și bunica mea. Cum pleca mama de-acasă, cum mă așezam la războiul de țesut să mai încerc câte ceva. Uneori îmi ieșeau, alteori nu, și săraca mama mă ocăra. Și așa am învățat și mi-a intrat la suflet și nu m-am despărțit de război nici astăzi. Făceam covoare, cuverturi, șarvete și chiar și ii, care îmi plăceau cel mai mult. M-am bucurat să fac parte din proiectul acesta pentru că am mai ieșit la oraș. Am țesut cu aceeași energie”, a mărturisit tanti Pepenica.

Tanti Pepenica a lucrat pentru expoziție împreună cu artista Otilia Boeru, care și-a pus ideile în practică cu ajutorul artizanei. Au creat o cuvertură pe care au lipit-o într-un joc de culori pe o planșetă. Fiecare atelier de lucru a însemnat pentru tanti Pepenica o șansă să ducă tradiția mai departe.

„Am doi nepoți care sunt crescuți la oraș și nu sunt interesați de arta țesutului. Mi-ar plăcea să existe copii interesați de tradiția asta, dacă nu, s-o pierde și îmi pare rău. Când eram eu copil îmi mergeau mâinile pe război foarte repede, dar, acum, mai pune un tânăr să facă așa ceva, că nu cred că ar reuși”, a mai spus Maria Pepene.

La vernisajul expoziției, Maria Pepene a purtat un costum popular vechi de 54 de ani, pe care l-a purtat când a fost mireasă.

„Costumul acesta îl am de când eram mireasă. Luni, după nuntă, mireasa se îmbrăca așa cum mă vedeți acum pe mine, cu legătoarea de pe cap, cu ie și leibărică și fotă, adică fusta. Îmi amintesc că tradiția cerea ca atunci când bărbatul își vedea nevasta îmbrăcată așa, trebuia să-i pună mâna pe cap și să zică de trei ori «Asta e nevasta mea»”, a spus tanti Pepenica.

Tot la expoziția de la Bastionul țesătorilor, tanti Pepenica a adus un lucru drag: cămașa cu fir purtată de soțul său la nuntă, lucrată tot la război.

Proiectul, organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums și co-finanțat de AFCN, presupune rezidențe artistice de documentare și de lucru a unor artiști contemporani cu artizani locali, pentru studierea și reinterpretarea elementului de patrimoniu imaterial țesutul la război. Locul de expunere, Bastionul Țesătorilor din Brașov, nu a fost ales întâmplător, acesta fiind locul care a găzduit acum două secole ateliere școlare pentru pregătirea lucrătorilor războaielor de țesut moderne. Lucrările pot fi văzute în expoziția de la Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 1 octombrie, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00. Expoziția va putea fi vizitată și la Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 4 - 22 octombrie 2017.