Actorul francez Alain Delon a dezvăluit că şi-a dorit să fie „cel mai bun, cel mai frumos, cel mai puternic" pentru femeile din viaţa lui, în prefaţa unei cărţi care îi este dedicată, ce urmează să fie publicată pe 5 mai de editura La Martiniere şi care a fost consultată în avanpremieră luni de jurnaliştii de la AFP.

Ilustrat cu fotografii ale sale care nu au fost publicate niciodată până acum, volumul „Alain Delon, Amours et Memoires" trece în revistă copilăria şi cariera celebrului actor, o legendă a cinematografiei franceze.

„Iubirea m-a ajutat întotdeauna să mă autodepăşesc", scrie Alain Delon în această carte-elogiu scrisă de Denitza Bantcheva, o colaboratoare apropiată a starului de cinema, care a adunat mai multe mărturii inedite.

„Nu am visat niciodată să fiu actor. Am intrat în această meserie şi am continuat să joc în filme datorită femeilor şi pentru femei", afirmă Alain Delon, în vârstă de 87 de ani, citându-le pe actriţele Brigitte Auber, Michele Cordoue, Romy Schneider, Nathalie Delon şi Mireille Darc, precum şi pe mama celor mai mici doi copii ai lui, Rosalie van Breemen.

„Dacă există un lucru de care sunt mândru, acesta este cariera mea", care „nu ar fi existat fără colaborările cu marii cineaşti care m-au format şi rafinat", a adăugat celebrul actor, distribuit în filme regizate de Rene Clement, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Joseph Losey.

Jean-Francois Delon, fratele actorului şi asistentul de regie al unor filme precum „Borsalino" şi „La Veuve Couderc", povesteşte copilăria lor şi prezintă amintiri din timpul filmărilor.

Costa-Gavras, pentru care Alain Delon este „fiara cinematografiei franceze, de neînlocuit şi inimitabil", Sofia Loren, Claudia Cardinale, Jane Birkin şi Nathalie Baye contribuie cu alte mărturii în această carte.

Alain Delon, ale cărui opinii asupra unor chestiuni au generat uneori polemici, a dedicat noul volum „tinerilor şi cinefililor din viitor". El a dezvăluit şi o scrisoare postumă adresată actriţei Romy Schneider.

De asemenea, starul francez a dat asigurări că „nimic nu s-a întâmplat vreodată, oricât de surprinzător ar putea să pară" între el şi Brigitte Bardot: „de 65 de ani, avem cele mai bune relaţii amicale care ar putea să existe". Într-o mărturie scrisă, Brigitte Bardot spune despre Alain Delon că este „o personalitate dominantă, care îşi ascunde vulnerabilitatea refugiindu-se în singurătate".

„Dacă trebuie să mor mâine, să dea Domnul să fie (o moarte) din iubire şi, parafrazându-l pe Musset, mi-ar plăcea să se spună despre mine: «A suferit des, a greşit uneori, dar a iubit. El este cel care a trăit, nu a fost o fiinţă fictivă creată de orgoliul şi plictiseala lui»", a concluzionat starul francez.