Un monument bizar de granit poreclit „Stonehenge-ul Americii'' şi calificat drept „satanic'' de un politician conservator a fost demolat miercuri de autorităţile din statul american Georgia, după ce a fost grav avariat de o explozie atribuită unor vandali, relatează Reuters.

Explozia survenită în zorii zilei de miercuri a distrus o parte din monumentul Georgia Guidestones, ridicat acum 42 de ani la 160 km de capitala Georgiei, Atlanta.

Biroul de investigaţii al Georgiei (GBI) a transmis pe Twitter un videoclip cu momentul exploziei surprins de camerele de supraveghere şi o înregistrare separată cu o maşină îndepărtându-se în viteză de la faţa locului.

Potrivit GBI, restul structurii a fost demolat ulterior „din raţiuni de securitate".

Monumentul de aproape 6 metri înălţime constând într-un aranjament de blocuri de granit era considerat o atracţie turistică locală şi avea şi funcţia de calendar astronomic. În plus, pe plăci era gravat un mesaj enigmatic în 12 limbi ce făcea apel la salvgardarea omenirii prin limitarea populaţiei lumii la sub o jumătate de miliard de oameni trăind „în perpetuu echilibru cu natura", conform traducerilor oficiale. Structura - ridicată în 1980 de o companie locală de prelucrare a granitului la comanda unui filantrop misterios ce s-a prezentat sub pseudonimul Robert C.Christian - a stârnit de-a lungul timpului controverse ocazionale, unii asociind mesajul său cu conspiraţiile de extremă dreapta sau cu blasfemia.

Politiciana Kandiss Taylor - care a ieşit pe locul al treilea la alegerile primare republicane din 24 mai pentru postul de guvernator al Georgiei - a susţinut chiar în cursul campaniei sale electorale demolarea acestui monument, iar după incidentul de miercuri a calificat distrugerea sa drept „intervenţie divină". „Dumnezeu poate face TOT ce doreşte. Inclusiv să demoleze Pietrele Satanice", a transmis ea pe Twitter, după care a revenit cu un nou mesaj video în care asigură că nu susţine vandalismul şi „toţi cei care distrug ilegal proprietăţi publice sau private trebuie arestaţi".

Niciun reprezentant al autorităţilor nu a sugerat totuşi că politiciana republicană ar fi avut vreo legătură cu explozia de miercuri dimineaţa.

Asociaţia granitului din Elberton, care se ocupa de întreţinerea monumentului, a estimat la câteva sute de mii de dolari înlocuirea lui, conform presei locale.