Autoritățile nipone au confirmat duminică un nou caz de infecție cu coronavirus, al patrulea înregistrat până acum în țara asiatică. De asemenea, în Statele Unite a fost confirmat al treilea caz de infecție cu noul coronavirus, iar în Canada primul caz. Pe de altă parte, China a reușit să izoleze o tulpină a noului coronavirus și a început să dezvolte un vaccin.

 

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Canada, la un bărbat care a sosit recent în această țară din China, inițial zburând de la Wuhan la Guangzhou, iar de aici a zburat la Toronto, relatează site-ul cotidianului The Independent. Centrul Sunnybrook de Științe Medicale din Toronto a comunicat că „îngrijește un pacient care are un caz confirmat al noului coronavirus originar din Wuhan, China”. Oficialii au afirmat că bărbatul are între 50 și 60 de ani și a zburat recent de la Wuhan, la Guangzhou, China, și apoi la Toronto, pe 23 ianuarie.

În Statele Unite, al treilea caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat în comitatul Orange din statul american California. Individul, un călător din Wuhan, China, a fost plasat în carantină într-un spital din SUA. Stare pacientului este una bună, au precizat autoritățile.

În Japonia, pacientul, cu vârsta între 40 și 50 de ani, este originar din Whuan și a sosit în ţară pe 22 ianuarie, a anunțat Ministerul Sănătății de la Tokyo, citat de postul NHK. Bărbatul a fost internat într-un spital din prefectura Aichi, în zona centrală a Japoniei. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat tot duminică faptul că autoritățile nipone vor evacua cetățenii japonezi care doresc să părăsească orașul chinez Wuhan, epicentrul epidemiei cu un nou coronavirus. Potrivit ministrului nipon de Externe, Toshimitsu Motegi, în provincia Hubei locuiesc aproximativ 430 de cetățeni japonezi, majoritatea în zona orașului Wuhan, aflat în carantină. Motegi a declarat că a discutat telefonic cu omologul său chinez, Wang Yi, care i-a spus că înțelege preocupările Japoniei și dorința de a-și repatria conaționalii cât mai curând posibil.

De asemenea, Statele Unite și Franța au anunțat că pregătesc evacuarea propriilor cetățeni din Wuhan. Priti Patel, ministrul britanic de Interne, a refuzat să confirme ori să nege dacă Londra pregătește evacuarea celor aproximativ 200 de cetățeni britanici aflați la Wuhan. Ministerul de Externe de la Londra a recomandat evitarea călătoriilor în provincia chineză Hubei.

Pe de altă parte, oficialii chinezi au declarat că noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație - înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii. Perioada de incubație a noului coronavirus - în timpul căreia o persoană este infectată, dar nu prezintă încă simptome - este de la una până la 14 zile, cred oficialii chinezi. Neavând simptome, persoana ar putea să nu știe că este infectată și ar putea transmite boala și la alți oameni.

Până în acest moment au fost confirmate peste 2.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanțul deceselor a ajuns la 56, potrivit datelor făcute publice duminică de autoritățile de la Beijing. Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Xu Wenbo de la Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor de la Beijing, a anunţat că China a reușit să izoleze o tulpină a noului coronavirus și a început să dezvolte un vaccin. Între timp, cercetătorii selectează o gamă de medicamente eficiente pentru a combate virusul.