Femeile sunt mai atrase de fețele masculine fericite decât de fețele masculine neutre sau furioase, arată un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Porto, Portugalia.

Oamenii de știință au descoperit că expresiile emoționale influențează atractivitatea fețelor masculine pentru femei. Cercetarea, publicată în Evolutionary Human Sciences, arată că fețele bărbaților sunt percepute ca fiind mai atrăgătoare atunci când exprimă fericire, contrar percepțiilor negative despre trăsăturile masculine.

Studiile anterioare identificau simetria, media și trăsăturile dimorfice sexuale drept factori-cheie în atractivitatea facială. Cercetătorii au explorat ipoteza că trăsăturile masculine, precum o linie a maxilarului puternică, ar putea semnala un sistem imunitar robust, devenind astfel atrăgătoare pentru femei.

Mariana Carrito, cercetător postdoctoral la Universitatea din Porto, a condus studiul în trei etape.

În primul experiment, fețele masculine au fost asociate cu furie, în timp ce cele feminine au fost asociate cu fericire. Al doilea experiment a arătat că expresiile faciale furioase au crescut percepția de masculinitate. În al treilea experiment, s-a constatat că femeile preferă trăsături masculine atunci când acestea sunt exprimate cu fericire, posibil din cauza atenuării asociațiilor negative legate de masculinitate.

Expresiile faciale fericite pot sugera că un bărbat este prietenos, cald și grijuliu, ceea ce poate face ca acesta să fie mai atractiv pentru femei.

Totuși, studiul are unele limitări. Eșantionul a fost predominant caucazian și heterosexual, ceea ce poate limita generalizarea rezultatelor la alte etnii și orientări sexuale. În plus, studiul a folosit în principal manipulări digitale ale trăsăturilor faciale pentru a evalua preferințele, ceea ce ar putea să nu surprindă în întregime variabilitatea naturală și subtilitatea întâlnite în fețele umane reale.