România, reprezentată de cântăreaţa Ester Peony, cu piesa „On a Sunday”, a ratat calificarea în finala concursului Eurovision 2019, după semifinala de joi seară, care a avut loc la Expo Tel Aviv, în Israel. Șefa delegației României la Eurovision 2019, Smaranda Vornicu-Shalit, a declarat că „este un rezultat greu de digerat şi de înțeles”.

 

„Este un rezultat greu de digerat și de înțeles, în condițiile în care România a avut aseară, pe scena Eurovision, un artist talentat, o piesă în trend cu un sound modern și un show în care au fost concentrate resurse creative semnificative. Din păcate, nu au fost de ajuns pentru a califica reprezentanții noștri în finala Eurovision 2019”, a declarat Smaranda Vornicu-Shalit, după anunțarea rezultatelor. La rândul ei, cântăreața Ester Peony, care a reprezentat România, cu piesa „On a Sunday”, la Eurovision 2019, a declarat: „Le mulțumesc celor care au fost alături de mine și de proiectul României la acest Eurovision. Producătorii show-ului m-au felicitat și mi-au transmis că am performat flawless (fără greșeală) la fiecare ieșire pe scenă. Sunt împăcată, pentru că, alături de întreaga echipă a României, am reușit un act artistic complex și plin de sensibilitate”.

Aceasta este pentru a doua oară consecutiv când România nu se califică în finala Eurovision. Reprezentanţii României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au ratat și ei calificarea în finală. De la introducerea sistemului cu semifinale, în 2004, până în 2017 inclusiv, România s-a calificat în fiecare an în finală. O excepție a fost anul 2016, când România a fost descalificată din start pentru că Televiziunea Română avea datorii la European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului internațional.

După anunțul țărilor calificate joi seară pentru finala de sâmbătă a concursului Eurovision, reacțiile publicului pe rețelele de socializare au fost amestecate. Unii au felicitat-o pe artistă, alții au susținut că nu Ester Peony trebuia să reprezinte România la Eurovision, ci Laura Bretan. În selecția națională pentru Eurovision, Bretan a fost favorita publicului, dar Ester Peony a fost desemnată câştigătoare în urma votului acordat de juriul internaţional. De asemenea, unii au dat vina pe delegația de la Televiziunea Română care s-a ocupat de momentul artistic cu care țara noastră a fost reprezentată la Eurovision 2019.

După semifinala de joi, s-au calificat în finala de sâmbătă Macedonia de Nord, Olanda, Albania, Suedia, Rusia, Azerbaidjan, Danemarca, Norvegia, Elveția, Malta. Grecia, Belarus, Serbia, Cipru, Estonia, Cehia, Australia, Islanda, San Marino și Slovenia s-au calificat în finala Eurovision 2019 marți, după prima semifinală a concursului. Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) - Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia - sunt calificate direct în finală, alături de gazdă, anul acesta, Israel.