Rishi Rajpopat, un student indian al Universității din Cambridge, a rezolvat o problemă în sanscrita veche de 2.500 de ani.

O problemă gramaticală în sanscrită care i-a lăsat fără soluții pe savanți încă din secolul al V-lea î.Hr., a fost rezolvată de un doctorand al Universității din Cambridge. Rishi Rajpopat, în vârstă de 27 de ani, a descifrat o regulă predată de Panini, un maestru al limbii sanscrite antice care a trăit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani.

Sanscrita este vorbită în India doar de aproximativ 25.000 de persoane dintr-o populație de peste un miliard de locuitori, a precizat universitatea. Rajpopat a declarat că a avut „un moment de evrica la Cambridge" după ce a petrecut nouă luni „fără a ajunge nicăieri".

„Am închis cărțile pentru o lună și m-am bucurat pur și simplu de vară, înotând, mergând cu bicicleta, gătind, rugându-mă și meditând. Apoi, cu părere de rău, m-am întors la muncă și, în câteva minute, în timp ce întorceam paginile, aceste modele au început să apară și totul a început să aibă sens”, a povestit indianul, potrivit BBC. El a mai spus că „petrecea ore întregi în bibliotecă, inclusiv în miez de noapte" și că a trebuit să mai lucreze încă doi ani și jumătate la această problemă. Studentul a folosit o pagină dintr-o copie din secolul al XVIII-lea a unui text sanscrit Panini pentru a-și demonstra teoria.

Sanscrita, deși nu este vorbită pe scară largă, este limba sacră a hinduismului și a fost folosită în știința, filosofia, poezia din India de-a lungul secolelor.

Gramatica lui Panini se baza pe un sistem care funcționa ca un algoritm pentru a transforma baza și sufixul unui cuvânt în cuvinte și propoziții corecte din punct de vedere gramatical. Cu toate acestea, două sau mai multe dintre regulile lui Panini se aplică adesea simultan, ceea ce duce la conflicte.

Rajpopat a respins interpretarea tradițională a regulii și a constatat că „mașina lingvistică" a lui Panini producea cuvinte corecte din punct de vedere gramatical, aproape fără excepții.

„El a găsit o soluție extraordinar de elegantă la o problemă care i-a lăsat perplecși pe cercetători timp de secole. Această descoperire va revoluționa studiul sanscritei într-un moment în care interesul pentru această limbă este în creștere", a declarat profesorul de sanscrită Vincenzo Vergiani.