Compania franceză Carmat a anunţat joi că a încheiat investigaţiile referitoare la o „problemă de calitate'', care a determinat-o să suspende în mod voluntar implantările inimii artificiale pe care a dezvoltat-o, la începutul lunii decembrie, informează agenţia AFP.

„Această investigaţie (...) a făcut posibilă identificarea originii problemei de calitate şi determinarea modificărilor necesare pentru a preveni repetarea ei'', a asigurat compania într-un comunicat, fără a preciza natura acesteia.

Câteva săptămâni de discuţii pe tema anchetei ar putea trece înainte de reluarea efectuării implanturilor de către Carmat. Compania intenţionează să revină cu o actualizare în ianuarie.

„Vom colabora asiduu cu toate părţile interesate de reglementare pentru a relua implantările cât mai curând posibil, menţinând în acelaşi timp calitatea şi siguranţa pacienţilor drept priorităţi principale'', a comentat directorul general al companiei Carmat, Stéphane Piat.

În iulie anul trecut, compania a anunţat că a vândut primul exemplar din inima sa artificială, comercializată sub marca Aeson, care oferă o alternativă terapeutică pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă biventriculară terminală.

Acţiunile Carmat au înregistrat în decembrie 2020 cea mai mare creştere din ultimii şapte ani, după ce compania a primit aprobarea de a vinde prima inimă complet artificială din Europa. Carmat a avut nevoie de zece ani pentru a obţine marcajul CE, „un interval record, având în vedere complexitatea unui astfel de dispozitiv", a declarat la acea vreme Stephane Piat.

În mai 2020, o inimă artificială totală dezvoltată de compania Carmat a fost implantată pentru prima dată în Danemarca, a treia ţară care a intrat în studiul PIVOT, împreună cu Republica Cehă şi Kazahstan. Această implantare a adus la 13 numărul pacienţilor incluşi în acest studiu, a precizat Carmat la acea vreme. Implantarea anterioară a inimii artificiale Carmat, efectuată în Republica Cehă, a fost anunţată la începutul lunii decembrie 2019. Această inimă bioprotetică permite autonomia totală a pacientului.