Cântăreața de muzică populară Ionela Prodan a murit luni, la ora 21.00, din cauza unui stop cardiorespirator iresuscitabil. Artista va fi înmormântată joi, la cimitirul Bellu din București.

 

„Doamna Ionela Tănase (Prodan) în vârsta de 70 de ani s-a internat vineri, 16.03.2018, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, în stare gravă în contextul acutizării unor afecțiuni cronice. Pe perioada internării a beneficiat de monitorizare strictă cu supravegherea și controlul funcțiilor vitale, cât și asigurarea confortului fizic și psihic adecvat situației date. Decedează azi, 16.04.2018, ora 21, prin stop cardiorespirator iresuscitabil”, au anunțat reprezentanții spitalului Elias.

„Om ireproşabil, om pur şi minunat, om bun şi simplu, om încărcat de daruri. Minune de la Dumnezeu! Ai fost un artist emerit, un om fără egal, de o bunătate şi o simplitate incredibilă. Ai sădit în inimile românilor clipe de neuitat şi i-ai bucurat ani de zile cu vocea ta inegalabilă. Ai avut un har nepereche şi ai reuşit, astfel, să faci o întreagă lume să te iubească şi să te respecte. Pentru noi ai fost cea mai bună mamă, pentru poporul român ai fost bun naţional! În inimile oamenilor, pe care i-ai iubit şi bucurat cu vocea ta, nu vei muri niciodată! Ai fost, eşti şi vei rămâne îngerul nostru păzitor! Te iubim şi te vom iubi mereu! Mama noastră, artistul preferat al dumneavoastră! Putem plânge, ştiind că a plecat, sau putem zâmbi, ştiind că a trăit cu adevărat!”, a scris, pe Facebook, Anamaria Prodan Reghecampf, care, ulterior, a anunţat că înmormântarea va avea loc joi. „Cei ce vor să-și ia rămas bun de la mama mea IONELA PRODAN o pot face la Capela cimitirului Bellu, începând de astăzi (n.r. – de ieri), ora 17.00 pm. Ceremonia de înmormântare va avea loc la cimitirul Bellu, (șoseaua Olteniței nr 3/5 Bucuresti), joi, 19 aprilie, ora 12. NUMAI familia și prietenii apropiați sunt așteptați după înmormântare la restaurant Premier Palace (Bulevardul Ghencea nr 134 Bucuresti)”, a scris Ana Maria Prodan Reghecampf pe Facebook.

Ionela Prodan s-a născut la 6 octombrie 1947, la Dăbuleni. A absolvit Liceul Teoretic „Constantin Brâncuşi” din Dăbuleni. A urmat apoi Facultăţile de Filosofie şi de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii din Craiova. Ionela Prodan a avut numeroase colaborări cu artişti ai muzicii populare româneşti, între care s-a remarcat cea cu Ion Dolănescu. Dintre albumele lansate de artistă amintim: „Neică, cin' te-a supărat”, „Să tot petreci, la masa noastră” (1977), „Satule, mi-e dor de tine!” (1980), „Inima-mi arde de dor” (1982), „Astă seară-i seară mare” (1999), „Voinea-l meu, voinicule” (2000), „Ce e inima de mamă” (2010), „Asta-i viaţa, n-ai ce-i face” (2012), potrivit www.bestmusic.ro. A cântat în spectacole organizate pentru românii stabiliţi în SUA, Canada, Australia, Israel. În ţară, Ionela Prodan a participat la numeroase festivaluri de muzică populară, dar şi la diverse acţiuni cu caracter popular etc. A fost numită reprezentant special pentru românii de pretutindeni şi coordonator al programului „Cunoaşte România prin cultura sa tradiţională”, iniţiat şi derulat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 2002, i-a fost conferită Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”. În 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Ionela Prodan are două fiice: Anamaria, cunoscuta impresară de fotbal, şi Anca.