Cele mai vechi fluiere din lume, cu o vechime de 12.000 de ani, nu ar fi fost create de oamenii preistorici pentru distracţie. Descoperirea a fost făcută în Valea Hula din nordul statului Israel.

Rămăşiţele unor astfel de instrumente realizate din oase de aripă de la specii de păsări de apă, descoperite în timpul săpăturilor în Valea Hula din nordul Israelului şi datând din perioada natufiană, au dovedit că fluierele imitau sunetele păsărilor răpitoare şi ar fi fost folosite la vânătoare, conform arheologilor, transmite duminică agenţia TPS.

Săpăturile din situl Eynan/Ain Mallaha, iniţiate de o misiune franceză în 1955 şi continuate ulterior de o echipă de la Centre de Recherche Français a Jérusalem (CRFJ) şi Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA), au condus la descoperirea unor urme de aşezări de vânători-culegători unde au fost găsite oase de la diferite specii de animale, inclusiv păsări.

Laurent Davin de la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi CRJF şi Jose Miguel Tejero de la Universitatea din Viena şi Universitatea din Barcelona, au condus studiul asupra culturii materiale, cercetând oasele de păsări găsite la Eynan/Ain Mallaha. Ei au observat anumite orificii prezente pe şapte fluiere miniaturale realizate din os de aripă de lişiţă sau de raţă sălbatică. Unul dintre obiecte a fost descoperit intact, acesta fiind singurul fluier de acest tip conservat în această stare, după cum a declarat Laurent Davin de la IAA. Descoperirile au fost publicate în jurnalul Nature Scientific Report, săptămâna trecută. Pentru a înţelege scopul acestor obiecte, cercetătorii au colaborat cu experţi de la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa şi au creat replici ale acestor fluiere. În urma experimentelor efectuate cu replicile create s-a constatat că aceste instrumente produceau sunete distincte, oamenii de ştiinţă concluzionând că era într-adevăr vorba despre fluiere. Sunetele pe care aceste fluiere le scoteau au fost comparate cu cele produse de diferite specii de păsări de la Eynan/Ayn Malaha, semănând foarte mult cu cele ale păsărilor răpitoare, cum ar fi uliul păsărar sau vânturelul. Valea Hula reprezintă un important popas pentru milioane de păsări din sute de specii care migrează între Africa şi Europa. O teorie avansată de cercetători sugerează că oamenii străvechi se poziţionau în apropierea păsărilor de apă pe care le vânau mai uşor direcţionându-le cu ajutorul acestor fluiere care imitau sunetele scoase de păsările răpitoare.

„Dacă aceste fluiere au fost într-adevăr folosite pentru vânătoare, aceasta ar fi cea mai veche dovadă a sunetului utilizat în acest fel. În majoritatea siturilor din aceeaşi perioadă cu Eynan, aceste instrumente s-au deteriorat şi au dispărut", a declarat Hamoudi Khalaily de la IAA. În opinia sa, descoperirea „oferă noi informaţii semnificative cu privire la metodele de vânătoare".