Cinci senatori republicani americani solicită Netflix să-şi reconsidere decizia de a adapta romanul de succes al autorului chinez Liu Cixin „Problema celor trei corpuri", şocaţi de declaraţiile acestuia privind uigurii.

Într-o scrisoare trimisă senatorilor vineri şi publicată de mai multe ziare americane, Netflix a dat asigurări că nu împărtăşeşte punctul de vedere al autorului, însă subliniază că romanul şi serialul care va fi realizat pe baza sa nu au nicio legătură cu remarcile scriitorului.

Nemulţumirea senatorilor vizează comentariile făcute de romancier într-un interviu acordat revistei The New Yorker, publicat în luna iunie.

Întrebat despre soarta minorităţii musulmane uigure, care face obiectul detenţiilor în masă în „centre de formare profesională", Liu Cixin a luat apărarea autorităţilor chineze.

„Aţi prefera să omoare oamenii în gări sau în şcoli cu atacuri teroriste?", a răspuns romancierul. „Mai degrabă guvernul le ajută economia şi încearcă să-i scoată din sărăcie", a completat el.

„Suntem îngrijoraţi de decizia Netflix de a colabora cu o persoană care transmite propaganda periculoasă a Partidului Comunist Chinez", a scris senatoarea de Tennessee Marsha Blackburn în scrisoarea, datată joi şi adresată co-CEO-ului Netflix, Ted Sarandos.

Demersul senatorilor nu se datorează doar faptului că serialul va fi o adaptare a romanului-cult a lui Liu Cixin, ci şi faptului că autorul este direct asociat proiectului în calitate de consultant.

„Solicităm Netflix să-şi revizuiască în mod serios" decizia şi să ia în considerare „ce implică să oferi o platformă domnului Liu prin producerea acestui proiect", conchide scrisoarea semnată, pe lângă Blackburn, de colegii săi Rick Scott , Kevin Cramer, Thom Tillis şi Martha McSally.

„Domnul Liu este autorul cărţii, nu creatorul serialului", a răspuns Dean Garfield, unul dintre vicepreşedinţii Netflix, într-o scrisoare publicată vineri de site-ul dedicat celebrităţilor, Variety.

„Nu suntem de acord cu declaraţiile sale, care nu au nicio legătură cu cartea sa sau cu serialul Netflix", a adăugat el.

Dezvăluit la începutul lunii septembrie, proiectul de adaptare pentru TV a trilogiei SF „Problema celor trei corpuri" promite să fie un proiect extrem de ambiţios. Pentru realizarea sa platforma i-a cooptat pe cei doi creatori ai serialului „Game of Thrones", David Benioff şi D.B. Weiss.