Puternicul sindicat al actorilor americani a anunţat joi intrarea oficială în grevă de la miezul nopţii (07.00 GMT vineri), o decizie care ar urma să paralizeze complet Hollywood-ul, unde producţia de filme şi seriale încetineşte deja din cauza mişcării sociale a scenariştilor, relatează AFP.

"Consiliul naţional al SAG-AFTRA a votat în unanimitate pentru un ordin de grevă împotriva studiourilor şi radiodifuzorilor", a anunţat Duncan Crabtree-Ireland, directorul executiv naţional al acestui sindicat care reprezintă 160.000 de actori şi alţi profesionişti de pe marele şi micul ecran.

Poziţia sindicatului este mult prea departe de cea a Alianţei Producătorilor de Film şi Televiziune (AMPTP), care reuneşte grupuri istorice din industria filmului, precum Disney, NBCUniversal, Paramount, Warner Bros Discovery şi Sony şi platforme digitale precum Netflix, Amazon sau Apple.

"Răspunsurile AMPTP la cele mai importante propuneri ale sindicatului au fost insultătoare şi lipsite de respect faţă de contribuţia noastră capitală la această industrie. Angajatorii au refuzat să se implice într-un mod semnificativ în cazul unora dintre subiecte, iar în privinţa altora ne-au ignorat complet", se arată într-un comunicat transmis joi seară de sindicatul care reprezintă 160.000 de actori şi alţi profesionişti de pe marele şi micul ecran.