Carnavalul de la Rio de Janeiro, una dintre cele mai mari sărbători populare din lume, debutează azi, 21 februarie. Milioane de persoane vor participa la cele peste 400 de procesiuni organizate în diferite colţuri ale oraşului.

Carnavalul se va încheia pe 29 februarie, cu defilarea campionilor. Evenimentul are loc în fiecare an înaintea postului Paştelui şi este considerat cel mai mare din lume, nu mai puţin de două milioane de persoane ieşind în fiecare zi pe străzi ca să sărbătorească. Anul acesta sunt anunţate peste 400 de procesiuni în diferite colţuri ale oraşului.

Pe Sambadrom Marques de Sapucai, traseul mărginit de tribune, stabilit special pentru carnaval, unde pot fi găzduiţi aproximativ 90.000 de spectatori, vor avea loc principalele parade ale şcolilor de samba, iar defilarea câştigătorilor este programată pe 29 februarie, de la ora locală 22.00. Azi, la ora locală 12.00, regele Momo, regina şi prinţesele vor primi cheile oraşului din mâinile primarului, eveniment care va marca debutul festivităţilor.

Duminică şi luni, vor avea loc defilările celor mai bune şcoli de samba din Rio de Janeiro, dintre care, pe 25 februarie, va fi aleasă „regina carnavalului”.

Originile evenimentului pot fi găsite la jumătatea secolului al 17-lea, când portughezii au introdus un festival dedicat vinului, Entrudo. Prima paradă cu măşti a avut loc la Rio în 1840, dar muzica era cea preferată de elitele europene ale vremii, polca şi vals. Abia din 1917 muzica locală, samba, a devenit marca festivităţilor. Carnavalul de la Rio 2020 are loc între 21 şi 29 februarie. Fiecare cartier al metropolei braziliene organizează propria sa paradă.

Anul trecut, şcoala de samba Estacao Primeira de Mangueira, una dintre cele mai vechi instituţii de profil din Rio de Janeiro, a fost aleasă campioană, cu o paradă care a pus sub semnul întrebării istoria Braziliei, aşa cum este predată elevilor.