O echipă de arheologi a descoperit în oraşul german Nördlingen, din Bavaria, un mormânt datând din secolul XIV î.Hr. în care se află rămăşiţele a trei persoane, probabil o familie - un bărbat, o femeie şi un copil - precum şi o sabie într-o stare excelentă de conservare, conform unui material publicat de Live Science.

 

Sabia, din Epoca Bronzului, de peste 3 milenii, s-a păstrat atât de bine încât încă străluceşte. Conform arheologilor, bărbatul, femeia şi copilul aflaţi în mormânt au fost îngropaţi la interval scurt de timp unul după celălalt, dar nu se ştie cu precizie dacă sunt membrii aceleiaşi familii, conform unui comunicat emis săptămâna trecută de Biroul de Stat din Bavaria pentru Protecţia Monumentelor.

Sabia are un mâner octogonal ornamentat din bronz, care a căpătat în timp o nuanţă verzuie - pentru că bronzul conţine cupru, un metal care oxidează atunci când este expus la aer şi apă. Arheologii au datat sabia ca provenind de la sfârşitul secolului XIV î.Hr. Săbiile descoperite din această perioadă sunt extrem de rare, în condiţiile în care numeroase morminte din Epoca Bronzului au fost jefuite de-a lungul timpului.

Doar artizanii foarte pricepuţi puteau produce mânere octogonale de săbii. Mânerul, care este prins în două nituri, a fost turnat peste lamă în cadrul unui procedeu denumit turnare suprapusă. Lama sabiei nu prezintă nicio urmă vizibilă de ciobire sau de uzură, ceea ce sugerează că această armă a avut probabil o funcţie rituală. Sabia ar fi putut însă fi folosită şi ca armă, conform arheologilor care susţin că are centrul de greutate spre vârf şi că ar fi fost foarte eficientă ca armă.

„Sabia şi mormântul trebuie examinate în continuare pentru ca arheologii noştri să poată clasifica această descoperire cu o mai mare precizie”, a declarat Mathias Pfeil, directorul Biroului de Stat din Bavaria pentru Protecţia Monumentelor, care participă la operaţiunea de conservare a sabiei. „Totuşi putem spune că această sabie a fost găsită într-o stare excepţională (de conservare). Astfel de descoperiri sunt foarte rare!”, a adăugat el.