Cei patru copii indigeni care au fost dați dispăruți timp de peste cinci săptămâni în jungla din sudul Columbiei își vor spune propria poveste despre această încercare, a declarat duminică tatăl celor doi frați mai mici, relatează Reuters.

Copiii, cu vârste cuprinse între 1 și 13 ani, au supraviețuit accidentului aviatic din 1 mai, în care a murit mama și alți doi adulți. Ei au fost găsiți vineri în provincia Caqueta, după săptămâni de căutări de către armată și comunitățile indigene.

Calvarul lor a început la primele ore ale dimineții, când avionul Cessna 206 care transporta șapte persoane și care călătorea între aeroportul Araracuara din Caqueta și San Jose del Guaviare, un oraș din provincia Guaviare, a emis o alertă de tip mayday din cauza unei defecțiuni la motor.

„Își vor spune poveștile și le veți auzi”, a declarat Manuel Ranoque, tatăl fraților de 1 și 5 ani, după ce i-a vizitat la spitalul militar din Bogota.

„Nu este ușor să îi întrebăm, deoarece copiii au stat 40 de zile fără să mănânce bine, așa că nu am reușit să obțin informații de la copilul cel mare”, a declarat Ranoque reporterilor.

De asemenea, Ranoque le-a spus reporterilor că mama copiilor a supraviețuit patru zile după prăbușire, o versiune contestată de un alt membru al familiei care a vorbit, de asemenea, cu jurnaliștii. Reuters nu a reușit să verifice independent aceste informații.

„Fiica mea mi-a spus că mama lor a fost în viață timp de patru zile", a declarat Ranoque. „Înainte de a muri, ea le-a spus: «Poate ar trebui să plecați»".

Copiii - în vârstă de 13, nouă, patru și 11 luni - călătoreau împreună cu mama lor din satul amazonian Araracuara către San José del Guaviare când avionul în care erau s-a prăbușit după ce pilotul a anunțat o defecțiune la motor, în primele ore ale zilei de 1 mai, relatează The Guardian.

O echipă a găsit avionul pe 16 mai într-o zonă densă din pădurea tropicală și a recuperat corpurile celor trei adulți aflați la bord, însă copiii nu au fost găsiți nicăieri. Simțind că aceștia ar putea fi în viață, armata columbiană a intensificat căutările și a trimis 150 de soldați cu câini în zonă, unde ceața și frunzele dese au limitat foarte mult vizibilitatea. Zeci de voluntari indigeni s-au alăturat, de asemenea, căutărilor. Pe măsură ce căutările avansau, soldații au găsit mici indicii care i-au făcut să creadă că cei mici sunt încă în viață, inclusiv urme de pași, un biberon, scutece și bucăți de fructe care arătau ca și cum oamenii ar fi mușcat din ele. Potrivit generalului Pedro Sánchez, care s-a ocupat de operațiunile de salvare, copiii au fost găsiți la 5 km distanță de locul prăbușirii avionului. El a declarat că echipele de salvare au trecut de câteva ori la o distanță cuprinsă între 20 și 50 de metri de locul în care au fost găsiți copiii, dar nu i-au văzut.

„Copiii mici erau deja foarte slăbiți", a spus Sánchez. „Puteau doar respira sau mai aveau putere pentru a ajunge la un fruct mic pentru a se hrăni sau pentru a bea o picătură de apă în junglă", a spus el. 

Un câine i-a găsit vineri pe frați, care sunt membri ai comunității indigene Huitoto. Unchiul copiilor, Fidencio Valencia, a declarat că frații au supraviețuit mâncând făină de manioc și folosindu-se de cunoștințele lor despre fructele din pădurea tropicală.

„Când avionul s-a prăbușit, au luat fariña [din epavă] și cu asta au supraviețuit", a declarat unchiul: „După ce fariña s-a terminat, au început să mănânce semințe".

Copiii par să își datoreze viața fratelui cel mare, Lesly, care i-a ținut în siguranță și i-a hrănit folosindu-se de cunoștințele despre pădurea tropicală.

Cei patru copii se află acum într-un spitalul din Bogota, unde se recuperează.

Damaris Mucutuy, o mătușă a copiilor, a declarat pentru un post de radio că aceștia sunt bine, în ciuda faptului că sunt deshidratați și au înțepături de insecte.

Rămâne o oarecare confuzie cu privire la motivul pentru care copiii nu au fost găsiți mai devreme, având în vedere că echipele de căutare au trecut atât de aproape de ei.