Doi oficiali de top din cadrul serviciilor de informații ale apărării americane au depus marți mărturie la Capitol Hill despre ceea ce știe guvernul despre obiectele zburătoare neidentificate, în prima audiere publică a Congresului privind OZN-urile din ultimii 50 de ani, scrie Reuters.

Audierea în fața unei subcomisii a Camerei Reprezentanților din SUA are loc la 11 luni după un raport care documentează peste 140 de cazuri pe care guvernul le numește oficial „fenomene aeriene neidentificate", sau UAP, pe care piloții militari americani au raportat că le-au observat începând din 2004. Termenul mai popular de OZN, pentru obiect zburător neidentificat, a fost mult timp asociat pe scară largă cu noțiunea de navă spațială extraterestră, care nu a primit nicio mențiune în prezentarea UAP din iunie anul trecut.

În schimb, accentul a fost pus pe posibilele implicații pentru securitatea națională a SUA și siguranța aviației. Cu toate acestea, raportul a inclus unele UAP-uri dezvăluite anterior în înregistrări video publicate de Pentagon, cu obiecte enigmatice aflate în aer, care prezintă o viteză și o manevrabilitate care depășesc tehnologia cunoscută în domeniul aviației și care nu dispun de mijloace vizibile de propulsie sau de dispozitive de control al zborului.

Se aștepta ca audierea de marți să reanalizeze constatările acelui raport, o „evaluare preliminară" de nouă pagini compilată de Biroul Directorului de Informații Naționale și de un grup operativ condus de Marina Militară pe care Pentagonul l-a format în 2020. Analiștii din domeniul apărării și al serviciilor de informații care au pregătit evaluarea nu au oferit nicio concluzie cu privire la originile oricăreia dintre cele 144 de apariții incluse în aceasta, cu excepția uneia atribuite unui balon mare.

Sesiunea a marcat prima audiere deschisă a Congresului pe această temă de când Forțele Aeriene ale SUA au pus capăt unui program OZN neconcludent, cu numele de cod Project Blue Book, în 1969.

Pe parcursul celor 17 ani de existență, Blue Book a compilat o listă cu un total de 12.618 apariții OZN, dintre care 701 au implicat obiecte care au rămas oficial „neidentificate". Dar Forțele Aeriene au declarat ulterior că nu au găsit niciun indiciu privind o amenințare la adresa securității naționale sau dovezi ale existenței unor vehicule extraterestre.