Scandal în Marea Britanie. Comediantul Jimmy Carr criticat dur după o glumă abominantă despre comunitatea romă şi Holocaust, într-un spectacol lansat de Crăciun. „Gluma" a stârnit râsete şi aplauze din partea publicului.

 

Spectacolul, intitulat His Dark Material, a fost lansat în ziua de Crăciun, dar a primit o atenţie sporită vineri, după ce un clip a fost postat şi distribuit online. Carr a spus în materialul său: „Când oamenii vorbesc despre Holocaust, vorbesc despre tragedia şi oroarea celor 6 milioane de vieţi evreieşti pierdute în faţa maşinii de război naziste. Dar nu menţionează niciodată miile de ţigani care au fost ucişi de nazişti. Nimeni nu vrea să vorbească despre asta, pentru că nimeni nu vrea să vorbească despre aspectele pozitive."

„Gluma" a stârnit râsete şi aplauze din partea publicului.

The Holocaust Memorial Day Trust - o organizaţie caritabilă înfiinţată de guvernul britanic pentru a sprijini Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului - a declarat vineri că glumele au fost „abominabile", relatează The Guardian. Olivia Marks-Woldman, directorul executiv al organizaţiei, a declarat: „Suntem absolut îngroziţi de comentariile lui Jimmy Carr despre persecuţia suferită de romi şi sinti sub opresiunea nazistă şi suntem îngroziţi de râsetele care au urmat comentariilor sale".

„Sute de mii de persoane de etnie romă şi sinti au suferit prejudecăţi, muncă în regim de sclavie, sterilizare şi crime în masă doar din cauza identităţii lor - acestea nu sunt experienţe de luat în derâdere", a mai precizat Olivia Marks-Woldman.

Carr, cunoscut pentru stand-up-ul său şi pentru rolurile din emisiuni precum 8 Out Of 10 Cats, a explicat de ce crede că a fost o glumă bună, spunând că a fost „al naibii de amuzantă" şi a avut o valoare educativă.

„Este o glumă despre cel mai rău lucru care s-a întâmplat vreodată în istoria omenirii, iar oamenii spun «să nu uiţi niciodată», ei bine, aşa îmi amintesc eu", a spus el.

„Există o calitate educativă. La fel cum toată lumea din sală ştie că 6 milioane de evrei şi-au pierdut viaţa din cauza naziştilor în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Dar mulţi oameni nu ştiu, pentru că nu se predă cu adevărat în şcolile noastre, că naziştii au ucis, de asemenea, cu miile, ţigani, homosexuali, persoane cu dizabilităţi şi martori ai lui Iehova.", a mai precizat acesta. Dar justificările sale nu au ajutat prea mult la calmarea situaţiei. Hope Not Hate (Speranţă, nu ură), cel mai important grup de campanie anti-fascism şi anti-rasism din Marea Britanie, a declarat: „Comedia este un instrument uimitor pentru schimbări şi este păcat că Jimmy Carr a decis să îşi folosească platforma pentru a sărbători uciderea unuia dintre cele mai marginalizate grupuri din societate."

Memorialul Auschwitz l-a îndemnat pe Carr să „înveţe despre soarta celor aproximativ 23.000 de romi şi sinti deportaţi la Auschwitz" într-un tweet adresat celor 1,2 milioane de urmăritori ai săi.

Între timp, parlamentarul laburist Nadia Whittome a trimis o scrisoare câtre Netflix, îndemnând compania să elimine materialul de pe platforma sa.