Şeful serviciului britanic de informaţii externe (MI6), Richard Moore, a mulţumit joi, în mod ironic, agenţiei de presă chineze Xinhua pentru „publicitatea gratuită", după publicarea unui videoclip care parodiază seria filmelor cu agentul James Bond, ducând în derizoriu alianţa Londra-Washington.

Răspunsul lui Richard Moore survine pe fondul tensiunilor dintre Regatul Unit şi China cu privire la subiectul minorităţii uigure şi situaţia din Hong Kong. Într-o rară alocuţiune publică, Moore a declarat la sfârşitul lunii noiembrie că „adaptarea la o lume afectată de creşterea puterii Chinei este prioritatea principală" a serviciilor pe care le conduce.

Şeful MI6 a acuzat Beijingul că „adună date din întreaga lume" şi „se foloseşte de influenţa sa" pentru a „prinde oamenii în plasa sa".

Ca răspuns, agenţia de presă oficială chineză Xinhua a postat marţi pe Twitter un videoclip parodie intitulat „No Time to Die Laughing", cu referire la titlul celui mai recent film din seria James Bond.

Videoclipul de 4 minute şi 35 de secunde, în limba engleză, prezintă doi actori chinezi interpretând agenţi MI6: un bărbat în smoking numit „James Pond" (pond înseamnă iaz în engleză) şi o colegă în costum.

În acest videoclip plin de râsete, înregistrat şi filmat într-un castel, cei doi duc în derizoriu criticile occidentale la adresa presupusei ameninţări chineze.

„Vă mulţumim pentru interesul dumneavoastră (şi pentru publicitatea gratuită neaşteptată!)", a răspuns Richard Moore.

Şeful MI6 a postat, de asemenea, un link către discursul său din noiembrie, unde i-a acuzat pe agenţii chinezi că „exploatează natura deschisă" a societăţii britanice „pentru a-şi facilita operaţiunile".

În videoclipul postat de Xinhua, cei doi falşi agenţi britanici discută despre un dosar care listează tehnicile de spionaj chinezeşti... înainte de a realiza că de fapt sunt cele ale aliatului lor american.

James Pond denunţă apoi criticile „patetice" ale MI6 la adresa Beijingului, o tactică utilizată, în opinia sa, „pentru a obţine un buget mare anul viitor".

În timpul unui apel telefonic cu CIA, agentul „0.07" află apoi că telefonul său a fost interceptat... de aliatul său american.

„Să fii inamicul Americii este periculos. Însă să fii prietenul Americii este fatal", conchide Pond.

Guvernul britanic a decis în 2020 să excludă producătorul chinez de echipamente pentru industria telecomunicaţiilor Huawei din reţeaua 5G, după avertismentele americane cu privire la un potenţial spionaj din partea Beijingului.