O Biblie ebraică veche de peste 1.000 de ani va fi vândută la licitație la New York pentru o sumă estimată la 50 de milioane de dolari, a anunțat casa Sotheby's, notează Yahoo News.

Codex Sassoon, care datează de la sfârșitul secolului al IX-lea până la începutul secolului al X-lea, este cea mai veche și mai completă Biblie ebraică descoperită vreodată. Acesta va deveni cel mai scump document istoric sau manuscris care va fi scos la licitație. Sotheby's îl va scoate la licitație în luna mai.

„(Este) incontestabil unul dintre cele mai importante și singulare texte din istoria omenirii”, a declarat Richard Austin, șeful Sotheby's pentru cărți și manuscrise.

Codexul Sassoon este unul dintre cele doar două codice, sau manuscrise, care conțin toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice și care au supraviețuit până în epoca modernă.

Acesta este substanțial mai complet decât Aleppo Codex și mai vechi decât Leningrad Codex, alte două celebre Biblii ebraice timpurii, a precizat Sotheby's.

Manuscrisul face legătura între Manuscrisele de la Marea Moartă - care datează încă din secolul al III-lea î.Hr. și forma de astăzi a Bibliei ebraice, acceptată în mod modern. Este numit după fostul proprietar David Solomon Sassoon (1880-1942), care a adunat cea mai importantă colecție privată de texte evreiești antice din lume.

Documentul este scos la licitație pentru prima dată după mai bine de 30 de ani, cu o estimare înainte de vânzare cuprinsă între 30 și 50 de milioane de dolari. În noiembrie 2021, Sotheby's a vândut una dintre primele tipărituri ale Constituției SUA pentru 43 de milioane de dolari, un preț record pentru un manuscris istoric.