Preoții unei parohii catolice din orașul polonez Gdansk au fost criticați pentru că au ars cărți, inclusiv volume din seria „Harry Potter”, și alte obiecte considerate malefice.

 

Imaginile cu cărțile arse la biserica Sfânta Maria din Gdansk, care îi înfățișează atât pe preoți, cât și pe băieții de altar, au fost publicate pe rețeaua de socializare online Facebook. Ele au fost făcute publice de fundația catolică „SMS z Nieba” (SMS din Rai), cunoscută pentru că folosește metode neconvenționale pentru a-și îndeplini activitățile în folosul religiei.

Printre obiectele care au fost arse se numără o mască africană din lemn, o mică statuetă budistă, figurine cu elefanți, cărți despre magie și volume scrise de autoarea britanică J. K. Rowling. Acestea au fost aduse de credincioși, care au fost încurajați de preoți să elimine obiectele din casă care reprezentau forțele răului. Alegerea de a arde volume din seria „Harry Potter” poate fi justificată de criticile aduse de Biserica catolică din Polonia, care a susținut întotdeauna că aceste romane promovează vrăjitoria.

Fundația a spus că arderea cărților a avut ca scop să îi prevină pe credincioși asupra influențelor nocive ale magiei și a ocultismului. Cu toate acestea, multe dintre comentariile de pe rețeaua de socializare au condamnat acțiunea, pe care au comparat-o cu evenimente care au avut loc în Germania nazistă înainte de Al Doilea Război Mondial. Unele dintre reacții au susținut că acest proces promovează ura și s-au întrebat dacă va urma arderea persoanelor acuzate de vrăjitorie, practică devenită celebră în evul mediu.

Evenimentul a fost criticat de Wojciech Parafianowicz, purtător de cuvânt al diecezei în care își are sediul organizația. El a afirmat că „nu îi place această formă de activitate preoțească, care este greșită”. Cu toate acestea, prelatul a afirmat, pentru site-ul de știri wpolityce.pl, că aspectele oculte și magia „au o influență nocivă asupra vieții umane”.

Influența Bisericii catolice în Polonia are origini atât istorice, cât și politice. Instituția este susținută de guvernul conservator, ai cărui membri sunt predominant catolici.

Cele șapte cărți din seria „Harry Potter” au fost publicate în peste 500 de milioane de copii între anii 1997 şi 2007. Ele au fost adaptate pentru marele ecran, cu Daniel Radcliffe în rolul lui Harry, Emma Watson ca Hermione Granger şi Rupert Grint ca Ron Weasley. Filmele au avut încasări totale de 2,39 de miliarde de dolari.