Cartea Recordurilor Guinness l-a anunţat joi pe francezul Richard Plaud că macheta Turnului Eiffel pe care acesta a construit-o din chibrituri, cu o înălţime de 7,2 metri, a stabilit recordul de înălţime după ce încercarea sa a fost respinsă iniţial din cauza tipului de chibrituri folosite, spre consternarea lui Plaud.

 Plaud a spus că săptămâna aceasta a fost „'un rollercoster emoţional'' după ce a petrecut 4.200 de ore timp de opt ani pentru a construi macheta formată din 706.000 de chibrituri şi 23 de kilograme de adeziv.

„Timp de opt ani, mereu am crezut că voi construi cea mai înaltă structură din chibrituri'', a declarat el pentru Reuters.

Iniţial, Guinness World Records l-a anunţat că nu s-a calificat pentru omologarea recordului întrucât nu a folosit chibrituri „disponibile comercial''.

Plaud şi-a început construcţia folosind chibrituri comerciale, cărora le-a tăiat gămăliile. Întrucât procesul era obositor, l-a întrebat pe fabricant dacă nu poate cumpăra doar beţe din lemn, fără gămălii, ceea ce a determinat Guinness să refuze omologarea recordului.

„Suntem cu adevărat încântaţi să putem să-l omologăm (...) suntem fericiţi să putem recunoaşte că am fost puţin cam severi în ceea ce priveşte chibriturile folosite în această încercare, iar încercarea lui Richard este în mod oficial minunată'', a spus Mark Mckinley, directorul serviciului recorduri din cadrul Guinness World Records.