Poveşti despre crime, vedete, Hollywood, islamismul radical şi lecţiile oferite de istorie sunt în meniul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se desfăşoară în perioada 14 - 25 mai.

„Veți vedea regizoare, filme de debut, americani, zombi, manipulări genetice”, a anunțat directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, în conferința în care a dezvăluit lungmetrajele care concurează anul acesta pentru Palme d'Or. Regizorul american Jim Jarmusch vine cu o comedie cu zombi, „The Dead Don't Die”, care va fi proiectată în deschiderea evenimentului. Cu Bill Murray, Adam Driver și Iggy Pop, acesta este unul dintre cele patru filme americane din competiția internațională, potrivit dpa.com. Un altul este „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino, care va aduce o pleiadă de staruri pe Croazetă. Având acțiunea situată în 1969, la Hollywood, și pe fundal oribilele crime săvârșite de secta lui Charles Manson, printre care și asasinarea actriței Sharon Tate, filmul lui Tarantino îi are în distribuție pe Leonardo DiCaprio, Brad Pitt și Margot Robbie și va avea premiera la Cannes la 25 de ani de când regizorul a obținut premiul Palme d'Or pentru „Pulp Fiction”. Actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo se numără printre membrii juriului internaţional al festivalului, prezidat de regizorul mexican Alejandro González Iñárritu. Lor li se vor alătura creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna N'Diaye, din Burkina Faso. Starul pop Elton John este așteptat pe Croazetă pentru premiera filmului „Rocketman”, o biografie a sa regizată de londonezul Dexter Fletcher. Cannes îi va aduce un omagiu și superstarului fotbalului Maradona, cu un documentar regizat de britanicul Asif Kapadia, care include și imagini inedite din viața argentinianului. Ambele filme vor fi proiectate în afara competiției. Anul acesta, competiția oficială include și patru regizoare, cunoscută fiind problema lipsei de vizibilitate cu care se confruntă femeile în industrie: austriaca Jessica Hausner, franco-senegaleza Mati Diop și franțuzoaicele Celine Sciamma și Justine Triet. Până în prezent, neozeelandeza Jane Campion este singura femeie care a obținut premiul Palme d'Or, cu „Pianul/ The Piano”, în 1993. În competiția oficială de la Cannes de anul acesta nu au fost incluse filme realizate de cineaști mari cu ajutorul platformei de streaming Netflix.

Printre ceilalți regizori din competiția oficială se mai numără spaniolul Pedro Almodovar, pentru a șasea oară în cursa pentru Palme d'Or - nu a obținut niciodată trofeul -, cu „Pain and Glory”, dar și britanicul Ken Loach, membri al exclusivistului club al celor care dețin două mari trofee ale acestui eveniment. Loach revine pe Croazetă cu „Sorry I Missed You”. Belgienii cunoscuți ca frații Jean-Pierre și Luc Dardenne speră să scrie istorie la Cannes, după două trofee Palme d'Or, cu „The Young Ahmed”, o poveste despre islamismul radical. Există însă și debutanți în competiția oficială - nu și pentru restul secțiunilor din Festivalul de la Cannes -, precum românul Corneliu Porumboiu, care concurează cu „La Gomerra”. Regizorul independent american Terrence Malick se întoarce și el la Cannes, cu „A Hidden Life”, la opt ani după ce a obținut premiul Palme d'Or pentru „The Tree of Life”.