Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va asista mâine la lansarea în spaţiu a doi astronauţi ai NASA la bordul unei rachete a companiei SpaceX, la 27 mai, din Florida, acesta fiind primul zbor cu echipaj uman care decolează de pe teritoriul american după anul 2011, a anunţat sâmbătă Casa Albă.

„Destinul nostru, dincolo de Pământ, nu este doar o chestiune de identitate naţională, ci o chestiune de securitate naţională", a declarat Donald Trump într-un comunicat.

Lansarea este programată miercuri, la ora 16.33 (20.33 GMT), de la Centrul Spaţial Kennedy. O rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, fondată de Elon Musk în California, va avea în vârf capsula Crew Dragon dezvoltată de companie pentru NASA.           

Cei doi astronauţi, Douglas Hurley şi Robert Behnken, vor ajunge după 19 ore de la lansare la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) unde vor rămâne câteva luni, notează AFP. Cu toate acestea, vremea ar putea fi nefavorabilă în ziua lansării, iar probabilitatea de amânare este de 60%, conform prognozelor publicate sâmbătă de baza militară Cape Canaveral, care se învecinează cu Centrul Spaţial Kennedy.

Această misiune, denumită Demo-2, va marca prima lansare a unor astronauţi americani, de pe pământ american, la bordul unei capsule construite de o companie privată. De la retragerea flotilei de navete spaţiale în 2011, capsulele şi rachetele Soyuz, de concepţie rusă, au rămas singurul mod prin care echipajele de pe ISS au putut fi schimbate.

NASA a anunţat săptămâna trecută că a dat undă verde lansării, miercuri, a celor doi astronauţi americani la bordul rachetei SpaceX. Înalţi oficiali ai agenţiei spaţiale şi ai companiei lui Elon Musk s-au reunit de joi la Centrul Spaţial Kennedy, în Florida, pentru a verifica dacă totul este pregătit şi sigur pentru misiune.

Misiunea Demo-2 are drept obiectiv testarea cu echipaj uman a capsulei Crew Dragon, produsă de compania lui Elon Musk, SpaceX, la fel ca şi racheta portantă Falcon 9. Demo-2 reprezintă ultimul test de zbor pentru capsula Crew Dragon şi toată lumea este optimistă că această misiune va valida această capsulă ca vehicul ce va transporta de acum înainte astronauţii americani în spaţiu. De asemenea, în această misiune, cei doi piloţi vor testa pentru prima oară evoluţia capsulei Crew Dragon pe orbita terestră.

Deşi capsula Crew Dragon folosită poate rămâne pe orbită aproximativ 110 zile, durata misiunii Demo-2 va fi stabilită după ce capsula va andoca la ISS, în funcţie de disponibilitatea următoarei lansări spre laboratorul spaţial. Înainte de încheierea acestei misiuni, Crew Dragon se va desprinde în mod automat de ISS cu cei doi astronauţi la bord şi apoi va reintra în atmosfera terestră.