O gaură neagră atât de mare încât n-ar fi trebuit să existe în Calea Lactee a fost detectată de cercetători în cealaltă parte a galaxiei noastre, iar descoperirea pune sub semnul întrebării teoriile existente despre evoluția stelelor.

În general, s-a presupus că aceste găuri negre ar putea ajunge la o masă de până la 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Însă descoperirea unei găuri negre „monstru" - LB-1 -, cu o masă de aproximativ 70 de ori mai mare decât a Soarelui, la o distanță de aproximativ 15.000 de ani-lumină de Terra, i-a surprins pe astronomi.

Într-un nou studiu, publicat în revista Nature miercuri, o echipă de cercetători de la Academia de Științe Chineză a monitorizat galaxia cu ajutorul telescopului spectroscopic al Observatorului Xinglong din China.

Găurile negre nu emit lumină, așa că astronomii trebuie să le caute pe cele care au o stea în apropiere sau să urmărească gazele și praful care se învârt în jurul acestora. Descoperirea acestei găuri negre uriașe s-a datorat telescopului ultraperformant.

„Găurile negre cu o astfel de masă nu trebuie să se afle în galaxia noastră, în acord cu majoritatea modelelor actuale de evoluție a stelelor", a spus astronomul Liu Jifeng, de la Observatorul Național Astronomic din China, coordonator al studiului, într-un comunicat de presă.

Liu sugerează că găurile negre de această dimensiune sunt neobișnuite deoarece stelele care le dau naștere pierd, în general, mult din gazul lor, atunci când încep să moară. Urmărind acest fir, observații ulterioare cu telescoape din Spania și SUA i-au ajutat pe cercetători să descopere o stea de aproape opt ori mai mare decât Soarele.

Cercetătorul David Reitze, de la California Institute of Technology, care nu a fost implicat în acest studiu, a afirmat că astronomii „de-abia încep să înțeleagă abundența găurilor negre și mecanismele formării lor”.

„În general, găurile negre apar după exploziile de supernove, dar, potrivit teoriilor în vigoare, au o masă mai mică de 50 până la 60 de ori față de cea a soarelui”, a arătat el. Masa mai mare a LB-1 ar indica deci că această gaură neagră nu poate să fi fost produsă de o supernovă. „Acest lucru înseamnă că avem de-a face cu un nou tip de gaură neagră, creat de un alt mecanism fizic”, a subliniat David Reitze.

LB-1 a fost descoperită cu ajutorul telescopului chinez LAMOST de o echipă internațională formată din cercetători chinezi, americani și europeni. Cercetătorii au folosit acest telescop pentru a căuta stele care orbitează în jurul unor obiecte invizibile, un semn că ar putea orbita în jurul unei găuri negre.