Banksy s-a oferit să strângă câteva milioane de lire necesare achiziţionării închisorii din oraşul britanic Reading unde a fost deţinut Oscar Wilde, astfel încât clădirea să fie transformată în centru artistic, relatează BBC.

Artistul a promis că va obţine banii necesari pentru a achita suma cerută pe închisoare - 10 milioane de lire sterline - prin vânzarea şablonului pe care l-a folosit pentru a picta pe clădire, în martie.

„Transformarea locului care l-a distrus (pe Wilde) într-un refugiu pentru artă pare atât de potrivită încât trebuie s-o facem'', a spus Banksy.

Ministerul de Justiţie (MoJ) a declarat, însă, că „'termenul limită pentru oferte a trecut. În prezent, le analizăm pe cele pe care le-am primit''.

„Am fost foarte puţin interesat de Reading până când m-am aflat într-un autobuz înlocuitor al transportului feroviar care a trecut pe lângă închisoare. Rar se întâmplă să găseşti o suprafaţă neîntreruptă de 500 de metri lungime bună de pictat în mijlocul unui oraş; m-am urcat literalmente pe pasagerul de lângă mine ca să văd mai bine. Mi-am promis că voi picta acel zid chiar înainte de a şti ce este - acum mă pasionează'', a adăugat el.

Laburistul Matt Rodda, membru al Parlamentului pentru Reading East, a declarat că promisiunea făcută de artist este „un stimul incredibil în cadrul campaniei'' de salvare a clădirii fostei închisori, care este dorită de dezvoltatori imobiliari.

„Banksy a fost incredibil de generos, iar acesta este cel mai bun cadou de Crăciun pe care Reading şi l-ar putea dori. Ţin legătura cu Banksy şi echipa lui de câteva luni şi sunt impresionat de angajamentul lui de a salva închisoarea. El vede cu adevărat potenţialul acestei clădiri istorice importante, care nu numai că are legături cu Oscar Wilde, dar este construită deasupra locului fostei Abaţii Reading, unde a fost îngropat regele Henric I'', a spus Rodda.

„Ofertă fenomenală''

Toby Davies, directorul artistic al Teatrului Rabble din Reading, este de părere că ar fi „criminal'' din partea MoJ să refuze oferta artistului. „Banksy oferă o sumă incredibilă care va merge direct la minister pentru beneficiul public. Oferta lui Banksy este fenomenală, iar dacă MoJ o refuză, consider că este un act criminal'', a spus el.

Banksy a confirmat la începutul acestui an că se află în spatele operei de artă de pe fosta închisoare din Reading, ce înfăţişează un prizonier - posibil deţinutul faimos Oscar Wilde - care evadează cu ajutorul unor cearşafuri legate de o maşină de scris.Wilde s-a aflat în această închisoare între anii 1895 şi 1897, perioadă ce a inspirat poemul său „Ballad of Reading Gaol'', în care descrie brutalitatea sistemului penal din perioada victoriană. El a fost condamnat după ce a fost dezvăluită relaţia sa cu lordul Alfred Douglas.

Închisoarea a fost abandonată începând din 2013 şi a fost scoasă la vânzare de guvern în 2019.

Monumentul inclus pe lista clădirilor de interes special s-a aflat la un pas de a fi vândut anul trecut dezvoltatorilor imobiliari, însă acordul nu a fost încheiat, iar consiliul din Reading face o nouă tentativă de a-l transforma într-un complex artistic.

Actorii Kenneth Branagh, Kate Winslet, Natalie Dormer şi Judi Dench se numără printre vedetele care şi-au exprimat susţinerea în cadrul acestei campanii, notează BBC.