Având o înălțime de 142 de centimetri și o greutate de 38 kilograme, Artemis este un robot prezentat în premieră pe care inginerii mecanici de la Universitatea California Los Angeles (UCLA) l-au dezvoltat și l-au pregătit să intre în teren.

Folosind o tehnologie de ultimă generație, Artemis, nume abreviat din „Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability" (Tehnologie robotică avansată pentru mobilitate sporită și stabilitate îmbunătățită), își poate menține echilibrul împotriva loviturilor și împingerilor puternice, poate rezista obiectelor aruncate în el și este capabil să alerge. Dar ceea ce îl diferențiază pe Artemis, pe lângă toate acestea, este capacitatea sa de a lovi cu piciorul o minge.

„Dacă robotul tău nu poate juca nici măcar un meci de fotbal, cum ai putea folosi acești roboți pentru lucruri mai importante, cum ar fi salvarea vieților oamenilor?", a declarat Dennis Hong, profesor de inginerie mecanică și aerospațială și director al Laboratorului de Robotică și Mecanisme (RoMeLa) de la UCLA, care a dezvoltat Artemis, citat de Reuters.

Tehnologiile utilizate pentru roboții care joacă fotbal sunt folosite și pentru alte aplicații, cum ar fi stingerea incendiilor și ajutorarea în caz de dezastre, a declarat Hong. Deși este posibil ca Artemis să nu fie prezent la următoarea Cupă Mondială FIFA, echipa lui Hong va dezvălui toate capacitățile sale de fotbalist la RoboCup din Bordeaux, Franța, în luna iulie.

Principala inovație a robotului este faptul că inginerii au proiectat la comandă actuatorii săi - dispozitive care generează mișcare din energie - pentru a se comporta ca mușchii biologici. Aceștia sunt elastici și controlați prin forță, mai degrabă decât actuatorii rigizi, controlați prin poziție, pe care îi au majoritatea roboților.

Actuatoarele Artemis sunt, de asemenea, unice prin faptul că sunt acționate electric, în loc să fie controlate de sistemul hidraulic. Acest lucru înseamnă că sunt mai silențioase și funcționează mai eficient, fiind în același timp mai curate, deoarece sistemele hidraulice sunt cunoscute pentru scurgerile de fluide.

Justin Quan, student la RoMeLa, a declarat că obiectivul său personal este de a proiecta roboți care să îmbunătățească viața oamenilor.

„Să vezi acești roboți ajutând la ducerea tehnologiei roboților la nivelul următor este cu adevărat satisfăcător, pentru că ești ca și cum, oh, visul, este tot mai aproape", a spus el.