Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a ajuns, săptămâna trecută, pentru a 30-a oară pe vârful Everest, doborându-şi propriul record de ascensiune pe cel mai înalt munte din lume, a anunţat organizatorul expediţiei sale, transmite AFP.

 

„Kami Rita a ajuns pe vârf în această dimineaţă (miercuri, 22 mai). El a stabilit un nou record de 30 de ascensiuni pe Everest", a declarat pentru AFP Mingma Sherpa de la Seven Summit Treks.

Ghid montan de peste 20 de ani, Kami Rita Sherpa a urcat pentru prima dată pe vârful Everest, la o altitudine de 8.849 de metri, în 1994. La vremea respectivă, scopul a fost o expediţie comercială. De atunci, el a escaladat cel mai înalt munte din lume aproape în fiecare an, însoţindu-i pe clienţi.

„Sunt mulţumit de acest record, însă recordurile sunt în cele din urmă doborâte", a declarat Kami Rita Sherpa pentru AFP la 12 mai, după ce a ajuns pentru a 29-a oară pe vârful Everest.

„Faptul că ascensiunile mele ajută Nepalul să fie recunoscut în lume mă face şi mai fericit", a spus şerpaşul.

În 2023, el a urcat de două ori pe vârful Everest, realizând de fiecare dată un nou record, după ce a fost depăşit de un alt ghid, Pasang Dawa Sherpa.

Kami Rita Sherpa a declarat la acea vreme că nu făcea decât să „muncească" şi că nu urmărea să stabilească un record.

Alpinistul nepalez are în palmares alte câteva vârfuri de 8.000 de metri, printre care K2 din Pakistan, al doilea cel mai înalt munte din lume.

În acest an, Nepalul a eliberat pentru prima dată 419 permise pentru escaladarea muntelui Everest. Cei mai muţi alpinişti realizează ascensiunea însoţiţi de un şerpaş. Peste 800 de persoane ar urma să încerce să escaladeze Everestul în timpul acestui sezon.

Opt dintre cei zece cei mai înalţi munţi de pe Pământ se află în Nepal, unde sute de aventurieri sosesc în fiecare primăvară, când condiţiile meteorologice sunt mai favorabile.

Peste 600 de alpinişti au ajuns pe vârful Everest în 2023, an în care s-a înregistrat un număr record de decese: 18.