Un întreg mormânt din cimitirul Bellu a dispărut, spre stupefacția unei femei care s-a deplasat pentru a aprinde o lumânare în locul în care rudele ei trebuiau să fie îngropate şi unde avea şi ea loc de veci.

Întâmplarea a avut loc zilele trecute în cimitirul Bellu din București unde o femeie care s-a deplasat pentru a aprinde lumânări la mormântul rudelor decedate a constat că mormântul a dispărut. Femeia a rămas socată de faptul că, de la ultima vizită în cimitir, locul de odihnă veșnică a rudelor nu mai exista. În mormântul cu pricina era îngropată, pe lângă alte rude ale rude ale femeii, și mama acesteia. Situația ar putea fi mai complexă în realitate mai ales din prisma faptului că un loc de veci poate costa o mică avere.

Cazul a fost dezvăluit de cunoscutul avocat Adrian Cuculis care s-a arătat la rându-i șocat de această faptă. Acesta a transmis faptul că de la fața locului au dispărut crucea, gardul, două locuri de veci, iar morții din aceste morminte au fost scoși. Nu se cunoaște cu exactitate unde au fost depozitate cadavrele celor care erau îngropaţi în respectivul loc.

„ Cazul relevă de fapt o profanare grosolană de morminte, ascunsă în spatele afirmației «nu știam al cui este mormântul», probabil în scopul de a fi tranzacționat”, spune avocatul Cuculis.

Profanarea de morminte se pedepsește conform legislaţiei în vigoare cu închisoare. Ultimul caz de profanare de morminte din Iași a avut loc în 2020 în momentul în care la o înmormântare de rromi, pentru a face loc convoiului mortual, membrii familiei au distrus monumentele funerare din zonă.

 

Mortul viu de la Iași

Nu este primul caz tragi-comic din România. În urmă cu câţiva ani Gabriel Constantin de 51 de ani, din Gorban, judeţul Iaşi, a dispărut de acasă. Ulterior, după zile întregi de căutări, oamenii legii au găsit cadavrul unui bărbat, despre care au susţinut că este cel dispărut. Familia bărbatului a trecut la procedurile de înmormântare. Stupoarea a apărut în momentul în care, fix înainte de pomană de 40 de zile, bărbatul teoretic mort a apărut la ușa casei natale.

Din decembrie 2020, din momentul în care bărbatul a fost declarat decedat, Gabriel Constantin Luca se chinuie să „învie” în acte. Momentan există un proces înregistrat pe rolul Tribunalului Iaşi. În schimb, mama mortului viu trăiește o adevărată dramă pentru că a rămas cu datorii mari ca urmare a înmormântării străinului.