Administrația Trump a elaborat un proiect pentru minerit pe Lună, în cadrul unui nou acord internațional numit Artemis, au declarat pentru Reuters surse apropiate situației.

Acordul face parte din eforturile de a atrage aliați în planul NASA de a construi stații spațiale pe lună în următorul deceniu și vine în condițiile în care agenția spațială joacă un rol tot mai mare în implementarea politicii externe americane.

Administrația Trump, dar și alte state, văd luna drept un activ strategic esențial. Luna are, de asemenea, valoare pentru cercetarea științifică pe termen lung, care ar putea permite viitoare misiuni pe Marte - activități care se încadrează într-un regim de drept spațial internațional, privit pe scară largă drept învechit.

Acordurile Artemis, denumite după noul program Artemis al NASA, propun „zone de siguranță” care ar înconjura viitoarele baze lunare și vor să ofere un cadru în conformitate cu dreptul internațional pentru companii privind deținerea resurselor.

În săptămânile următoare, oficialii americani intenționează să negocieze în mod oficial acordurile cu parteneri spațiali precum Canada, Japonia și țările europene, precum și cu Emiratele Arabe Unite.

Rusia, partener major cu NASA pe Stația Spațială Internațională, nu va fi implicată la început în aceste acorduri, au spus sursele citate, în timp ce Pentagonul consideră din ce în ce mai mult Moscova ca ostilă pentru efectuarea unor manevre „amenințătoare” ale unor sateliți către sateliți spion americani.

Statele Unite sunt membre ale Tratatului privind spațiul exterior din 1967 și consideră „zonele de siguranță” ca o implementare a unuia dintre articolele extrem de dezbătute. Aceasta afirmă că corpurile cerești și luna nu pot fi revendiacte de către o națiune, prin folosire sau ocupație sau prin orice alte mijloace.

„Aceasta nu este o afirmație teritorială”, a spus o sursă, care a solicitat anonimatul pentru a discuta acordul. Zonele de siguranță - a căror dimensiune ar varia în funcție de operațiune - ar permite coordonarea între actorii spațiali fără a revendica teritoriul ca suveran, a spus el.

Acordurile de la Artemis fac parte din planurile administrației Trump de a renunța la pregătirea tratatelor în cadrul Națiunilor Unite și a ajunge la acorduri cu națiuni „cu idei asemănătoare”, parțial pentru că un proces de tratat ar dura prea mult și lucrul cu statele neimplicate în cursa spațială ar fi neproductiv, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al administrației.

NASA investește zeci de miliarde de dolari în programul Artemis, care prevede zboruri spre Lună până în 2024 și construirea unei „prezențe durabile” la polul sud lunar, cu companii private care extrag roci și apă subterană care pot fi transformate în carburant pentru rachete.

Statele Unite au adoptat o lege în 2015 care acorda companiilor drepturile de proprietate asupra resurselor pe care le exploatează în spațiul cosmic, dar astfel de legi nu există în comunitatea internațională.