„Doar cine nu muncește, nu greșește! Nu am vrut să îl tragem așa de tare de urechi pe ION, din primele zile de viață, ci doar am încercat să îi atragem atenția pentru a înțelege că a greșit”, transmite Primăria Ciugud, după ce a acuzat robotul Ion, de la Guvern, că a „furat” imagini de la prezentarea şcolii din localitate.

Primăria Ciugud, județul Alba, susține că Guvernul a folosit fără acordul său imaginea unei copile, în filmul de prezentare al lui ION, consilierul guvernamental cu inteligență artificială. În replică, echipa din spatele robotului bazat pe Inteligență Artificială, devenit consilier al premierului Nicolae Ciucă, și-a cerut scuze.

„Îl iertăm pe ION! (NOI suntem ION). Doar cine nu muncește, nu greșește! Nu am vrut să îl tragem așa de tare de urechi pe ION, din primele zile de viață, ci doar am încercat să îi atragem atenția pentru a înțelege că a greșit. Ne pare rău că s-a creat o întreagă dezbatere despre greșeala lui ION și sperăm să îi acordăm cu toții încă o șansă. Ne pare rău că dintr-un demers serios privind transformarea digitală a României s-a ajuns la interpretări politice, iar ION a fost târât în primul său scandal public. Noi îl iertăm pe ION deoarece avem nevoie de proiecte inovative și acestea trebuie susținute. Ne bucurăm că ION ne-a răspuns, spunând că a învățat din această experiență”, a postat vineri Primăria Ciugud.

Apoi, Primăria îl asigură pe robot că nu ține la supărare și îl roagă să proceseze informațiile primite, să le transmită premierului: „vă așteptăm împreună la Ciugud. Noi chiar sperăm să putem pune umărul la transformarea digitală a României. Promitem că vom fi gazde bune și iertarea va fi totală. Hai, dragă Ion, aveți curaj să ieșiți din birouri și să vedeți România! Va fi fain la Ciugud!!! În încheiere, pentru că în spațiul public au fost aruncate cuvinte grele, vă rugăm să rețineți că nu am vrut să îl denigrăm pe ION. Am observat și noi că au fost foarte multe reacții prin care se cataloghează totul ca fiind furt intelectual sau o încălcare a legislației privind imaginea minorilor. Din punct de vedere legal nu poate fi considerată o încălcare a legislației privind imaginea minorului pentru că fața fetiței este aproape în totalitate acoperită. În concluzie, noi doar i-am atras atenția lui Ion să învețe să nu își însușească munca altora, în acest caz cele câteva imagini scurte din filmul nostru. Nu ne-am supărat, nu îl acuzăm și nu îl criticăm. Mai mult, sperăm că, în afară de acest final al scrisorii, să se preia și faptul că ne dorim să fim parteneri pentru autoritățile statului în transformarea digitală a României. În final, ne bucurăm că mesajul nostru a ajuns la ION și sperăm să încheiem această dezbatere la Ciugud, vorbind despre «România smart»”.

 

„Am renunţat la imagine”

Echipa care a creat ION își cere scuze: Am renunțat la imaginea în cauză

Echipa ION a reacționat vineri la problemele semnalate de Primăria Ciugud cu o zi în urmă: „Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.

Echipa ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență.

În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală.

Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului.

Vă mulțumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare și înțelegere.”

Și Ministerul Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, și-a cerut scuze

Într-un comunicat oficial transmis vineri, Ministerul Digitalizării și-a cerut de asemenea scuze pentru incident:

„Urmare scrisorii deschise a Primăriei Comunei Ciugud către ION, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării face următoarele precizări: „Imaginile din clipul de prezentare pentru ION au fost preluate de echipa de proiect, formată exclusiv din voluntari, de pe canalul oficial de YouTube al TVR”.