Actorul Alec Baldwin și armurierul Hannah Gutierrez-Reed vor fi puși sub acuzare pentru omor prin imprudență pentru împușcarea mortală a ddirectoarei de imagine Halyna Hutchins pe platoul de filmare al westernului „Rust" în 2021, a declarat un procuror din New Mexico, conform Reuters.

Acuzațiile vin după 15 luni de speculații dacă procurorul Mary Carmack-Altwies va găsi dovezi că Baldwin a dat dovadă de nepăsare criminală față de siguranță atunci când un revolver cu care făcea repetiții a tras glonțul care a ucis-o pe Hutchins.

Actorul a negat responsabilitatea, spunând că a armat revolverul, dar nu a apăsat niciodată pe trăgaci și că era treaba lui Gutierrez-Reed și a altor profesioniști în domeniul armelor să se asigure că acesta era descărcat.

Cea mai gravă acuzație - care presupune cinci ani de închisoare - ar necesita ca procurorii să convingă un juriu că Baldwin nu a fost doar neglijent, ci și nesăbuit în utilizarea unei arme de foc.

„Dovezile și faptele vorbesc de la sine", a declarat Heather Brewer, o purtătoare de cuvânt a biroului lui Carmack-Altwies, într-o declarație.

O anchetă a biroului șerifului nu a dezvăluit încă modul în care muniția reală a ajuns pe platoul de filmare de lângă Santa Fe.

Analiștii au declarat că procurorii vor avea dificultăți în a obține condamnări fără dovezi că Baldwin și Gutierrez-Reed știau că există muniție reală, dar că nu au luat nicio măsură de precauție.

Ghidurile de siguranță în domeniul armelor de foc din întreaga industrie îi instruiesc pe actori să presupună că o armă de foc este încărcată cu gloanțe oarbe și să se bazeze pe manipulatorii profesioniști de arme pentru a se asigura că aceasta poate fi folosită în siguranță. Muniția reală este strict interzisă pe platourile de filmare.

Gutierrez-Reed a declarat că a verificat dacă cartușele pe care le-a încărcat în revolver erau fictive înainte de a i-l înmâna primului asistent de regie Dave Halls. Halls i l-a înmânat lui Baldwin, spunându-i că este un "pistol rece" sau neîncărcat, potrivit poliției.

Halls a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii pentru o acuzație de delict minor.

Armurierul a declarat la 7 decembrie în fața agenției pentru siguranța lucrătorilor din New Mexico că împușcăturile ar fi putut fi prevenite dacă ar fi avut mai mult timp la dispoziție pentru a-l instrui pe Baldwin. Ea a spus că acesta avea "o formă proastă" atunci când a folosit revolverul.