Activitățile culturale și artistice, precum dansul, muzica și vizitarea muzeelor, au efecte benefice asupra sănătății fizice și mintale, potrivit oficiului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De exemplu, muzica și interpretarea vocală s-au dovedit a fi utile în îmbunătățirea atenției și memoriei în cazul persoanelor suferind de demență, potrivit organizației. Concluziile sunt bazate pe o analiză a peste 900 de publicații unde au apărut articole care au avut ca subiect beneficiile artei asupra sănătății, din copilărie până la vârsta înaintată.

„Exemplele citate arată modul în care arta poate fi benefică în cazul unor provocări complexe din punct de vedere al sănătății, precum diabetul, obezitatea și maladiile mintale", a spus Piroska Ostlin, director interimar al Health Evidence Network.

Muzica poate fi utilă, de exemplu, în controlarea nivelului de glucoză din sânge în timpul unor situații stresante sau obișnuite, în cazul persoanelor care suferă de diabet, dar și al celor care nu au fost diagnosticate cu această boală.

De asemenea, copiii cărora părinții le-au citit povești înainte de culcare au dormit mai mult noaptea și au avut o mai mare capacitate de concentrare la școală.

Muzica și lucrul manual pot fi utile și în clinici, putând fi folosite ca activități complementare tratamentelor medicale. Potrivit anumitor studii, acestea pot ajuta la reducerea "efectelor secundare ale tratamentelor anticancer, inclusiv somnolența, lipsa poftei de mâncare, problemele de respirație și starea de vomă".

Cele cinci categorii de arte studiate au fost cele performative (muzică, dans, interpretare vocală, teatru), vizuale (meșteșuguri, pictură, fotografie), literatură (scris, citit), cultură (vizitarea muzeelor, concerte, spectacole de teatru) și online.

Analiza a vizat articole apărute în perioada ianuarie 2000 - mai 2019 în publicații în limbile engleză și rusă. Raportul Health Evidence Network (HEN) a fost lansat ieri la Helsinki, în Finlanda.