Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, va organiza la Palatul Culturii din Blaj (foto), în data de 2 iunie, cu prilejul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc, două expoziții menite să evidențieze rolul de important centru cultural al acestui oraș din Transilvania.

Filiala Cluj-Napoca va expune portretele a 40 de membri ai Academiei Române care și-au făcut studiile la Blaj, devenind mai apoi mari personalități ale culturii și științei românești. Între aceștia se numără nume de rezonanță pentru istoria României, mari conștiințe naționale, precum Timotei Cipariu, George Barițiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Iuliu Maniu, Iosif Hodoș, Emil Hațieganu, cărturari ca Ion Bianu, Aron Densușianu sau Nicolae Densușianu, artiștii Tiberiu Brediceanu și Sigismund Toduță, dar și slujitori ai bisericii, deveniți martiri ai credinței creștine în lagărele comuniste: cardinalii Iuliu Hossu, Lucian Mureșan, Alexandru Todea.

Galeria de portrete ale membrilor Academiei Române cu studii la Blaj va fi însoțită de o expoziție de Biblii de diverse confesiuni, editate în mai multe limbi, ediții vechi și noi în limbile latină, germană, maghiară, polonă, franceză, albaneză, greacă, arabă, care reflectă diversitatea spirituală și atitudinea ecumenică a locuitorilor acestui ținut românesc. Printre cele mai vechi exponate patrimoniale se află Biblia tipărită la Veneția, datând de la 1476, Biblia de la Nürnberg (1482), Biblia cu comentarii de Nicolaus de Lyra (Basel, 1506), Noul Testament tipărit la Paris în 1582 de tipograful Henri Estienne, ediția din 1597 a Septuagintei, tipărită la Frankfurt, utilizată de Spătarul Milescu pentru traducerea sa în limba română, Noul Testament în limba arabă (1548-1624). Alături de ele este expusă prima traducere integrală în limba română, valoroasa Biblie a lui Șerban Cantacuzino, cunoscută sub numele de Biblia de la București, traducere datorată fraților Radu și Șerban Greceanu.

Palatul Culturii de la Blaj care găzduiește cele două expoziții organizate de Academia Română va fi sediul conferințelor de presă susținute în cadrul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc, anunță Biroul de presă al Academiei Române.