NASA a pus la dispoziţia publicului un site în care evenimentul poate fi „retrăit” în real time, care furnizează transcripturi, înregistrări video şi audio ce au legătură cu istorica misiune şi care sunt publicate exact la 50 de ani de la momentele în care au fost create.

 

NASA a marcat sâmbătă împlinirea a 50 de ani de la lansarea misiunii spaţiale Apollo 13 oferind publicului posibilitatea de a „trăi” evenimentul în real time, pe site-ul apolloinrealtime.org/13/.

Site-ul conţine aproximativ 90% dintre documentele şi înregistrările video şi audio asociate misiunii. De exemplu, 7.200 de ore de înregistrări audio de la centrul de control al misiunii NASA, mare parte digitalizate în premieră, au fost puse la dispoziţia publicului. Site-ul este creaţia istoricului şi inginerului NASA Ben Feist, care a lucrat cu istorici, cercetători şi experţi în digitalizare şi restaurare. O parte dintre înregistrări pot fi auzite pentru prima dată de când au fost folosite în ancheta privind accidentul care a dus la ratarea misiunii.

Misiunea Apollo 13 a devenit celebră ca fiind călătoria pe Lună eşuată în ultima clipă. Pe 11 aprilie 1970, la ora 19.13 GMT, era lansată misiunea Apollo 13, de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. A şaptea misiune a NASA din proiectul Apollo şi, totodată, a treia care a avut ca scop aselenizarea unui echipaj american a fost întreruptă în ultima clipă din cauza unei explozii care s-a produs într-unul dintre rezervoarele de oxigen, pe 13 aprilie, la puţin peste 48 de ore de la lansare. Accidentul a afectat sistemul electric şi cel de aprovizionare cu oxigen, iar cei trei astronauţi care formau echipajul, Jim Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise, au fost nevoiţi să se refugieze în modulul lunar, pe care urmau să îl folosească pentru deplasarea pe satelitul Pământului. După o serie de manevre de la sol, echipajul Apollo 13 a orbitat Luna şi apoi s-a îndreptat spre Terra, fiind recuperat din apele Oceanului Pacific. Misiunea s-a încheiat pe 17 aprilie, la ora 18.07 GMT.

Misiunea a rămas celebră şi pentru o replică, „Huston, a avut o problemă”, rostită de Swigert şi repetată de Lovell prin radio. Replica a rămas citată greşit în cultura populară, ca „Houston, avem o problemă”. Haise şi Lovell mai trăiesc, iar Swigert a murit din cauza unui cancer, în 1982.

Deşi scopul principal nu a fost atins, Apollo 13 este considerată un „eşec reuşit”, pentru că, deşi avea toate probabilităţile de a se transforma într-o tragedie, a avut un final pozitiv, echipajul fiind adus nevătămat pe Terra.Tot pentru a marca un secol de la lansarea misiunii, NASA a difuzat în premieră, vineri seară, documentarul „Apollo 13: Home Safe”. De asemenea, pe Twitter a fost creat hashtag-ul #AskNASA pentru cei care doresc să adreseze întrebări celor de la NASA.

Pe conturile de social media ale NASA, în perioada 9 - 17 aprilie, sunt publicate fotografii de arhivă, dar şi conţinuturi speciale.