Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat definitiv steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheoghe, anunță, miercuri, într-un comunicat, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM).

Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al oraşului Sfântu Gheorghe, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.

ÎCCJ a respins definitiv și irevocabil recursul Guvernului și a dat câștig de cauză FCRCHM, demonstrând că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentați doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe.

„O luptă de 10 ani, dusă de Forumul Civic al Românilor ajunge astăzi (miercuri - n.r.) să obțină victoria finală! În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început cu mult timp în urmă. Am precizat încă de atunci că steagul are caracter pur etnic maghiar şi am solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe. Am demonstrat din nou că respectarea legilor și a Constituției reprezintă principii de la care nu ne abatem! Instanțele au decis, dând dreptate demersului nostru că românii din Sfântu Gheorghe nu erau reprezentați pe acel steag, fiind necesară includerea noastră în orice formă viitoare a unui steag al municipiului”, spune Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureş.