Consilierii din probaţiune din Federaţia Publisind au protestat, ieri, în faţa Ministerul Justiţiei, dar şi în faţa unor instanţe din ţară, inclusiv în faţa Palatului de Justiţie din Oradea, solicitându-i ministrului alocarea fondurilor necesare pentru acordarea drepturilor salariale.

La Oradea, câţiva consilieri din probaţiune au ieşit, în jurul prânzului, în faţa Palatului de Justiţie, afişând pancarte cu mesaje prin care îşi cereau drepturile. Acţiuni similare au avut loc în mai multe judeţe dar şi în faţa Ministerului Justiţiei. Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune a afirmat că a adus la cunoştinţa conducerii Ministerului de Justiţie că problemele de natura salarială sunt grave şi că trebuie găsite soluţii în vederea înlăturării discriminărilor şi respectării hotărârilor judecătoreşti.

„Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune îi solicită prin acest protest Ministrului de Justiţie să adopte o poziţie corectă în raport cu personalul de probaţiune şi să acorde drepturile de natură salarială conform hotărârilor judecătoreşti. În acest sens, consilierii de probaţiune îi amintesc ministrului justiţiei, domnul Cătălin Predoiu despre obligativitatea de a pune în aplicare decizii judecătoreşti definitive, în caz contrar fiind pasibil de răspundere în faţa legii (aspect menţionat de însuşi ministrul justiţiei în comunicatele de presă date în cursul anului 2022). Plecând de la argumentul că trebuie să evite discriminarea în familia ocupaţională justiţie şi menţionând hotărârile judecătoreşti definitive ale consilierilor de probaţiune, Ministerul Justiţiei a recurs la corectarea drepturilor de natură salarială pentru magistraţi şi la alocarea fondurilor necesare în acest sens”, au precizat sindicaliştii. Cu ocazia elaborării proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2023, consilierii de probaţiune îi solicită ministrului Predoiu să emită un ordin de ministru în raport cu ultimele hotărâri judecătoreşti şi să aloce fondurile bugetare destinate acordării drepturilor de natură salarială ale personalului de probaţiune, a mai transmis Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune. Astfel, sindicaliştii cer emiterea unui Ordin de ministru pentru alocarea fondurilor necesare acordării drepturilor salariale, deoarece, în acest fel, ministerul „va evita plata unor sume majorate de dobânzi, penalităţi, cheltuieli judiciare şi de executare silită”.

Sindicaliştii reamintesc că activitatea sistemului de probaţiune contribuie la creşterea gradului de siguranţă în comunitate, prin reducerea riscului de recidivă a persoanelor sancţionate penal. Datele statistice relevă faptul că rata de recidivă a persoanelor aflate în supravegherea serviciilor de probaţiune este de circa 2%. Totodată, personalul de probaţiune din România are rolul de a sprijini instanţele în individualizarea sancţiunilor penale, „atribuţie care implică un plus de responsabilităţi şi riscuri şi care o diferenţiază de alte categorii profesionale din sistem”.