Felix Bănilă a fost propus de către ministrul Justiţiei, ieri, la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), potrivit unui anunţ publicat pe site-ul ministerului.

 

„În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix Bănilă, în vederea obținerii avizului consultativ", se arată în anunţ.

Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcții, cu actualul șef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

Felix Bănilă s-a născut în 26 decembrie 1972 și a absolvit Facultatea de Drept din Iași (licență și master). El este, din 1 ianuarie 2011, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Între funcțiile pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului, se numără cele de prim procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, procuror DNA - serviciul teritorial Bacău.

Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul șef al DIICOT este numit în funcție de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (...) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”, se arată în legea menționată.