Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Țigan Mioara, la data faptelor director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinte al unei comisii de examinare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, și a lui Cuc Ioan Sorin, director al Școlii „Avram Iancu” Oradea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.

Conform rechizitoriului, în perioada 15 octombrie - 8 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind Cuc Ioan Sorin.

Cu ocazia susținerii probei scrise, acesta nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului, susțin procurorii.

„În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de șapte întrebări) cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers, pe care inculpatul Cuc Ioan Sorin l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv”, se arată în comunicat. Potrivit acestuia, ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.