Avocatul Crișanei: Decizie de interpretare obligatorie a ICCJ - Calcularea indemnizației minime garantate pentru pensionari
În data de 30 iunie 2025, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, legal constituit, prin Decizia nr. 273/2025, ÎCCJ a dispus admiterea sesizarea formulată de Curtea de Apel București – Secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, în dosarul nr. 1806/87/2023, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile.
În acest sens, în interpretarea și aplicarea art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, drepturile stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sunt incluse în calculul drepturilor însumate, la care se referă art. 3 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009, avute în vedere la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari. Decizia este una obligatorie conform art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Această decizie a avut în vedere interpretarea prevederilor legale cuprinse în cadrul art. 3 alin. 1 OUG 6/2009: „În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri”. Precum şi prevederile cuprinse în cadrul art. 3 alin. 2 OUG 6/2009: „Pensia socială minimă garantată se acordă numai în situaţia în care veniturile prevăzute la alin. (1), însumate, se situează sub nivelul prevăzut la art. 1”.
Această decizie presupune imposibilitatea cumulării veniturilor acordate în baza Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a veniturilor acordate în baza legii pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi a veniturilor acordate în baza legii pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cu indemnizaţia minimă garantată stabilitã de OUG 6/2009, întrucât veniturile anterior amintite vor fi incluse in calcularea pragului de la care se achită indemnizaţia minimă garantată.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.